Орешарски вади парите на държавата от Корпоративна търговска банка?

2
Добави коментар

Пламен Орешарски вади парите на държавата от Корпоративна търговска банка /КТБ/. До момента голяма част от държавните дружества, включително и от енергийния сектор, държаха парите си в банката на Цветан Василев, предава агенция БГНЕС, без да се позовава на източник за информацията.

КТБ бе обвинявана, че по този начин с държавни средства купува влияние, включително и в медиите.

При кабинета на Бойко Борисов имаше увеличение на процента на държавните пари в банката.

При последните официални справки стана ясно, че КТБ държи почти всички пари на държавните дружества в икономиката и енергетиката. НЕК- 59.4%, Булгартрансгаз-96%, БЕХ-88.2% и „Булгаргаз“ – 90.85%. ЕСО не отстъпваше също – с 94.76%.

По-рано днес, пред БТА, политологът Евгений Дайнов изказа тезата, „че най-добре за всички това правителство да свърши нещо, за да издържи няколко месеца“.

Правителството може да се опита незабавно да възстанови доверието в себе си и да демонстрира кураж, което ще му осигури още няколко месеца живот, като покаже, че може поне да започне да разбива олигархичния модел. Може демонстративно да изтегли парите от въпросната банка и също демонстративно да удари различните мафии в енергетиката, даде пример Дайнов.

В тази битка правителството ще изгори, защото вече няма да може да мобилизира онази подкрепа, която би могло да има преди няколко дни, но поне ще направи стъпка в правилната посока, смята Дайнов.

 

Етикети: