Тромбофлебитът може да се излекува напълно

2
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Откриха ми тромбофлебит и ми предписаха лечение. На 48 години съм и мисля, че трябва бързо да се справя с това заболяване, а не знам дали хапчетата, които пия, ще ми помогнат. Биха ли разказали вашите консултанти по-подробно за това заболяване?

Тромбофлебитът е възпаление на стената на вената. Обикновено се получава по вените на краката и много рядко заболяването може да засегне вените на ръцете или на тялото. Опасността идва от образувалия се тромб, който може да се откъсне и да тръгне по кръвния ток. Това пътуване на кръвния съсирек към съдовете на сърцето и на белите дробове увеличава риска болният да получи инфаркт или белодробна емболия. Това е изключително спешно състояние, което в повечето случаи застрашава живота на пациента. Някои наши читатели ни питат в писмата си каква е причината да се образува торомб. Организмът на всеки от нас има добре организирана противосъсирваща система и ако всички органи работят нормално, във вените не би трябвало да се образуват съсиреци. Но има определени обстоятелства, които могат да помогнат това да се случи. Например:

– Забавено движение на кръвта по кръвоносните съдове.
– Увреда на съдовата система в организма.
– Стеснен или разширен кръвоносен съд. 
– Продължително обездвижване при пътуване със самолет на дълги разстояния.
– Залежаване поради други заболявания.

Всеки от нас обаче може да използва собствени методи за преодоляване на риска от образуване на кръвни съсиреци, но трябва да се консултира с лекаря. Профилактиката за това заболяване е индивидуална и общи съвети не могат да се дават. Иначе за лечението има различни лечебни методи, които включват медикаментозна и хирургична терапия.

Опасността идва, когато кръвният съсирек се откъсне от стената на съда и кръвта го понесе към сърцето. А от там и към белодробната артерия. Има голяма опасност за живота на пациента, когато съсирекът е много голям и буквално запуши цялата артерия или остане на мястото, където тя се разклонява. По този начин се блокира движението на кръвта към белия дроб, сърцето остава безпомощно и се изтощава, защото изтласква кръв при повишено налягане и не може да преодолее препятствието.

Кога се търси лекарска помощ?

Когато имате подута, зачервена и чувствителна на допир вена.
Ако болката и подуването на вената са силно изразени
Ако имате температура и затруднено дишане.
Всичките тези симптоми може да са признак на дълбока венозна тромбоза и повишен риск за откъснат тромб, пътуващ към белия дроб.

Милена ВАСИЛЕВА