Идеи от разВихрено: Как да си направим купа от прежда

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

„Jenite са творци с невероятни умения, които само трябва да бъдат събудени”. 

Това пише Вихра в своя блог, а по тази и много други вълшебни причини я поканихме да ни гостува през юни. 

Ако случайно не сте попадали на „разВихрено”, дамата зад него търси вдъхновение в малките неща. Думите й омайват, а уменията й очароват. Тя е способна да превърне всяко малко безполезно нещо в друго, много по-желано. 

Вихра призовава своите читатели да тръгнат от желанието да притежават нещо и след това да го създадат сами. И понеже знаем, че вече ви сърбят ръцете да си сътворите нещо, ще оставим Вихра да сподели с вас една от стотиците си сполучливи и красиви идеи.

В домовете на жените, занимаващи се с ръкоделие, винаги остават материали, които на пръв поглед не могат да бъдат използвани. Но това е само на пръв поглед. Ето една лятна идея как да си направим купа за „разни неща“ от „разни кончета“. А и лятото е най-удобното време за създаването на подобни предмети, защото горещите и сухи дни обещават бързо изсъхване на материалите.

И така, нужни са ви прежди в различни цветове – от онези, от които ви е останало най-малко. Също така се нуждаете от лепило С-200, прозрачно кухненско фолио и купа с желания размер.  

разВихрено Увийте купата с фолиото, като внимавате то да не е много набръчкано в извитата й част…

разВихрено … и започнете да намотавате преждата. Не стягайте много, но и не оставяйте нишката хлабава.

разВихрено Сменяйте цветовете и комбинирайте така, както ви се иска. Някои от преждите може да са вълнени, други – копринени – това няма да бъде проблем за структурата на вашата бъдеща купа, дори напротив, ще я прави още по-ефектна.

разВихрено Разтворете мъничко вода в лепило С-200 – не повече от 2 супени лъжици вода в 100 грама лепило. Водата е нужна единствено, за да направи попиването му в нишките по-бързо и лесно.

разВихрено После с парцалче или гъба за миене на чинии започнете да накисвате с притискане на гъбата към преждата.

разВихрено Обърнете специално внимание и на зоната на ръба.

Когато приключите с лепилото, оставете купата някъде на горещо и сухо място, най-добре – на терасата под слънчевите лъчи.

разВихрено Няколко часа по-късно лепилото ще бъде изсъхнало. Когато се уверите в това, изрежете преждата покрай ръба.

разВихрено После с тънка пръчица, с нож или с дръжката на лъжица внимателно отлепете частта с преждата от пластмасовата купа. Докато го правите, прозрачното фолио ще се набира, но нека това не ви притеснява – то отново е ваш съюзник.

разВихрено Работете внимателно, за да не разкъсате структурата на купата. Лепилото ще й придаде пластичност, но добре е да бъдете търпеливи именно в крайния момент.

Когато извадите купата, единственото, което ще ви е нужно, ще бъде леко да изравните ръба й с ножица. После може да слагате нея дребни стотинки, бижута, ключовете за дома или каквото друго ви хрумне.

разВихрено Ако искате да следите отблизо гостуването на Вихра от вдъхновяващия блог „разВихрено“, станете част от Jenite.bg във фейсбук!

разВихрено