21 Юни Качествен контрол: „Човек от стомана 3D” Избрана

2
Добави коментар
stoyan83
stoyan83

За американците Супермен е повече от комиксов герой. Той е национален символ, който обаче не може да се похвали с киноуспеха на DC колегата Батман. След поредица от разочарования („Sucker Punch” и „Легенда за пазителите”) Зак Снайдър получи шанса да разкаже наново историята на момчето от Криптон. Не, че се проваля категорично, но и не успява да подеме нова поредица а ла „Черният рицар”.

Зрителят се насити от ориджън истории или казано по нашенски – истории „в началото”. Последното нещо, което искам да видя на голям екран е нов прочит на до болка познатата приказка за спасяването на супер бебе от умиращата му планета. Още през 2010 г. комиксовото клише премина фаза на пародиране в анимацията „Мегаум”. А тук досадният пролог продължава цели 20-тина минути. Не искам да виждам повече как паяк хапе Спайдър-мен, не искам да чувам и за убийството на родителите на Брус Уейн… Стига с повторенията. Живеем в киносвят на вечното déjà vu.

От друга страна Хенри Кавил е вероятно най-харизматичният Супермен досега, който обаче попада в капана на депресии, меланхолии и консервативно възпитание. Лентата е лишена от шеги, романтика или дори настроение. На всичкото отгоре в ущърб на Кларк Кент се явяват: злоупотребата с визуални ефекти, натрапчивото продуктово позициониране и липсата на сюжетна остроумност.

„Човек от стомана 3D” предлага дузина интересни екшън сцени, проблемът е, че продължава твърде дълго, а развитието на героите в епизода е прекалено късо.

Качественият контрол на Филмче.нет е преминат, ама с малко.

Половин час преди финала вече ще сте наясно, че това е поредната пропиляна мултимилионна киновъзможност, в която Снайдър продължава да демонстрира своите повествователни проблеми. Като изключим липсата на интригуваща история, на очи се набиват проблемите с ритъма и баланса. Филмът криволичи между разрушителните сцени и сухото проповядване.

ПС: Триизмерната презентация е толкова посредствена, че не заслужава коментари. В повечето случаи можете да гледате филма и без поляризиращите очила. Истински проблем ще са само субтитрите.

Премиера в България: 21.06.2013 (Man of Steel / Александра филмс / Warner Bros. Pictures)

Препоръчахте ли Филмче.нет във Facebook? Благодаря 🙂