Кои са най-евтините градове в света

0
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Ако, както обикновено се случва, си мечтаете да посетите някои места, славещи се освен като привлекателна дестинация, и с високия си стандарт на живот, като например Швейцария, Япония, скандинавските държави, Австралия или Нова Зеландия, трябва да се запътите натам с натъпкани портфейли или кредитни карти. По простата причина, че там само придвижването с такси или наемането на кола ще ви „смъкне няколко кожи“.

Има обаче други дестинации, като Никарагуа, Бутан, Тунис, Алжир или съседна Румъния, където цените за живот и пребиваване изглеждат страшно евтини, поне за по-заможните от нас европейци, както и за американците. В тази класация влиза и нашата столица. За разлика от софиянци и българите изобщо, за чужденците с пари София определено е едно много евтино място за живот.

Така поне сочи анализът на xpatulator.com, който изготвя ежемесечни класации за най-евтините градове с в света. Според данните на анализаторите ние плащаме много малко за храна, транспорт, комуникации, здравеопазване, образование и комунални услуги. Нашата столица е на десето място в класацията за най-евтини градове в света за април. Според сайта за пътуване TripAdvisor.com пък, българската столица се нарежда на първо място сред най-евтините туристически дестинации.

Много градове си заслужава да бъдат посетени заради красивата си архитектура или невероятни природни дадености. В Алжир например, освен на евтините услуги и продукти, туристите могат да се радват и на богатата история и култура на страната, в която има седем паметника, обявени от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство.

В малката хималайска страна Бутан пък, известна с икономическия си

показател за „брутно национално щастие“

чужденците могат да живеят здравословно на чист въздух и да се запознаят с основите на будизма.

В столицата на Непал, Катманду, живеят близо 1 млн. души. Една четвърт от жителите на хималайската страна оцеляват под границата на бедността. Сред основните причини за това е високата безработица – за 2008 г. тя е била 46%. Жителите на Катманду плащат относително малко за храна, дрехи, образование и здравеопазване, а за алкохол и цигари относително повече. Освен че е едно екзотично място, за чужденците то е и твърде евтино.

Тунис нашумя в международните новини покрай гражданското движение, което доведе до Арабската пролет, и според мнозина то е опасно място. Всъщност се оказва, че чужденци, живеещи от известно време там, смятат града за много забавно и доста спокойно място за живот, което се отличава с евтините си обществени услуги като здравеопазване например. Нещо, което богатите европейци и американците трудно биха намерили в собствените си страни.

В трудно произносимата провинция Тхимпху в Бутан цигарите са забранени, а алкохолът е скъп. За сметка на това обаче всички други услуги и стоки са с много ниски цени, като специално качеството на храните се очаква да се повиши. Една от най-слабо развитите страни в Източното полукълбо, която обаче е на осмо място сред 20-те най-щастливи, ще стане и първата в света, която ще забрани пестицидите

и ще заложи само на органичното земеделие

В класацията е и столицата на Никарагуа, Манагуа. Централноамериканската държава привлича милиони чуждестранни туристи. Нейната столица е сред най-евтините в света, като жителите ѝ дават много малко пари за образование, здравеопазване и транспорт. Туристите пък могат да се радват на евтините ресторанти и хотели.

Столицата на Пакистан, Исламабад, не се препоръчва за посещение от чужденци, и най-вече от американци, заради немалкия брой терористични групи, които действат там. Ако въпреки това сте решили да посетите Пакистан, трябва да знаете, че в столицата цените са от най-ниските в света, с изключение на тези на жилищните имоти – както за продажба, така и за отдаване под наем. Индийският град Хайдарабад е

известен като града на перлите

но и на бедняшките квартали – 23% от жителите му живеят буквално в нечовешки условия (за сравнение, в Калкута те са 6 на сто.) На този фон е странно защо от Xpatulator са оценили цените на жилищата като „средни“. Но иначе в Хайдарабад всичко е много евтино с изключение на образованието.

Калкута е едно от най-евтините места в Индия и в света поради простия факт, че в 14-милионния мегаполис броят на бедните е огромен. В този град всичко е изключително евтино, като изключение правят алкохолът, цигарите и образователните услуги.

С над двумилионното си население столицата на съседката ни Румъния е 11-ият по големина град в ЕС. Според анализаторите в румънската столица алкохолът, цигарите, хранителните продукти и разходите за здравеопазване, транспорт и комуникации, са много ниски. Повече жителите на Букурещ плащат за дрехи, изкуство и култура.

Политическата и икономическа нестабилност принудиха туристите често да заобикалят Алжир, а правителството на САЩ съветва гражданите си, по възможност да не посещават северноафриканската държава. Напоследък обаче властите в страната се опитват да стабилизират ситуацията и да стимулират икономиката, като привличат чужди туристи.

(По материали от Econ.bg)