Пет български природни чудеса (3 част)

4
Добави коментар
Profit.bg
Profit.bg

Пет български природни чудеса (3 част)

28 юни 2013 | 16:32

13225

Предложихме ви пет природни чудеса в България, които са фаворити на екипа на Profit.bg. По-рано тази седмица представихме и част от вашите фаворити. Продължаваме с още пет от тях:

Деветашка пещера

Това е една от най-големите пещери у нас. Намира се близо до Ловеч, на брега на река Осъм. В миналото в нея са били съхранявани храни от държавния резерв.

Днес е дом на хиляди прилепи. Населяват я и много бозайници, заради чиито размножителен период тя е затворена през месеците юни и юли.

През 2011 г. в Деветашката пещера се снимат някои от по-мащабните сцени на холивудската продукция „Непобедимите 2“. Екипът на филма изгражда мост на река Осъм, който впоследствие подарява на местните жители.

Водопад Райското пръскало

20 от най-прекрасните места, защитени от ЮНЕСКО

Това е най-високият водопад на Балканския полуостров. Намира се в подножието на връх Ботев в Стара планина. Водите му се спускат от цели 125 метра височина. Водопадът е най-пълноводен през летните месеци, когато е най-подходящото време да бъде посетен.

Чудните мостове

Намират се в подножието на връх Голям Персенк в Родопите. Представляват скален феномен, образуван от дейността на река.

Големият от двата мраморни моста е широк около 15 метра и дълъг около 100 м. Състои се от три арки. На 200 метра от него се намира по-малкият, който е дълъг 60 м.

Белоградчишките скали

10 пейзажа, които изглеждат почти нереални

Едно от най-популярните български природни чудеса. Това са скални фигури, които се намират в близост до Белоградчик. Състоят се от три скални групи, като на места са високи близо 200 метра.

За всяка фигура има легенда, измислена от народното въображение. Най-известните от тях са Мадоната, Конникът, Монасите, Ученичката, Лъвът, Мечката, Адам и Ева, Замъкът.

Седемте рилски езера

Езерата с ледников произход се намират в Рила. Те са една от най-впечатляващите природни забележителности на Балканския полуостров.

Всяко едно от езерата има собствено име, което отразява специфичните му особености. Най-високото е Сълзата, следва Окото, което е най-дълбокото. Следващите са Бъбрека и Близнака, следват Трилистника и Рибното езеро. Най-ниското е долното. Всички езера са свързани помежду си с малки потоци.

В следващата част на материала ще ви покажем пещерите Орлова чука, Магура, Леденика и Ягодинска, както и Кончето в Пирин. Очакваме още предложения в коментарите под статията.

Етикети:

природа,
пещера,
езеро,
скали

67 харесват тази статия

0 не харесват