Отбелязваме Международния ден на моряка

0
Добави коментар

Днес, 25 юни, за трета поредна година се отбелязва Международният ден на моряка. Празникът е официално обявен от Организацията на обединените нации (ООН) и има за цел да подчертае важността на моряшката професия в световен мащаб и жертвите, които трудещите се на море правят за да просперира световната търговия.

Тази година празникът преминава под мотото “Лицата на морето”. Целта на тазгодишната кампания е да се даде на широката общественост ясна представа за изключителната важност, която има често пренебрегваната моряшка професия. За да отбележи това, Международната морска организация призова, чрез медийна и социална кампания, всички по веригата на търговията в световен мащаб, дори извън морския сектор, да покажат кои са продуктите транспортирани по море, които използваме в ежедневието си.

В света работят над 1,5 млн. моряци, които осигуряват стоките за бита на човечеството.  Тази година е и повратна за морската общност. През август в сила ще влезе Морската трудова конвенция (MLC 2006). Тя ще осигури цялостните права и защита на работните места за морските лица в света.

Изявление на генералния секретар на Организацията на обединените нации, г-н Бан Ки-мун: “В Деня на моряците, призовавам всички да пожалим мислено тези смели морски лица, мъже и жени от всички краища на света, които са изправени пред опасности и тежки условия на труд, всеки час и всеки ден от годината – и от които всички ние зависим”.

Изявление на генералния секретар на Международната морска организация, г-н Коджи Секимизу, видео: [youtube width=“540″ height=“320″]R-kDyZLiHuY[/youtube]

Международният ден на моряка, ще бъде тържествено отбелязан и във Варна. Вчера в морската столица бе проведен Национален форум за морска култура.  Във Варна празникът ще започне с провеждане на две дискусионни кръгли маси. Ще бъдат обсъдени проблемите на моряците във връзка с влизащата в сила Морска трудова конвенция, както и криминализиране действията на морските капитани. По-късно през деня ще преминат морско кръщене децата, които са наградени в конкурса „Детско море“. Малчуганите ще се разходят на борда на ветрохода „Калиакра“, който БМКЦ предоставя безвъзмездно за моряшкия празник.

Кулминация на празника ще бъде заключителен концерт, който ще се проведе в Летния театър с начален час 19:30 часа днес. За моряците ще пее тяхната любима звезда Тони Димитрова. Преди да изпълни любимите на всички ритми, на сцената ще бъдат наградени капитан и главен механик с почетни знаци на кмета на Варна.

Входът за заключителния концерт е свободен.

Maritime.bg – Курс