10 опасни симптома при децата, които не бива да игнорирате

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Като загрижени родители ние сме свикнали да забелязваме мигом всяка промяна в здравословното състояние на децата ни. Но с времето като че ли привикваме с някои симптоми и спираме да се тревожим толкова много. Разбира се, никой няма полза от родители хипохондрици, които непрекъснато мерят температурата на детето или пък го водят в спешното отделение след всяко мъничко порязване. Но има и признаци за опасни състояния, които заплашват детето и трябва да сме бдителни към тях винаги:

Високата температура

Децата често вдигат температура и това е факт, с който просто трябва да се примирим. Високата температура е и необходимо зло, защото тя показва, че детето се бори с някаква инфекция. Въпросът е как да разберем кога температурата е симптом за нещо по-сериозно от грип? Ако бебе по-малко от 2 месеца вдигне температура например, веднага се свържете с неговия педиатър за препоръки или преглед.

При по-големите деца високата температура също не бива да стряска родителите прекалено, дотолкова, доколкото видът на детето е добър. Ако обаче има затруднения с дишането, съчетано с високата температура, твърде бледо е, а не зачервено и не реагира нормално, веднага трябва да се обърнете към лекар.

Главоболие

Много деца се оплакват често от главоболие. Причините могат да бъдат най-различни – алергия, лош сън, проблем със зрението или прекалено седене пред компютъра или телевизора. Ако е някой от изброените проблеми, то лесно може да бъде излекувано. Но ако не е налице нито една от тези причини, трябва да се обърнете към лекар.

Порязване

Част от приключението да бъдеш дете е комплексът от наранявания и порязвания, които вървят с детството. Преди всичко промивайте хубаво всяка рана, за да избегнете риска от инфектиране и за да спрете кръвотечението. Ако обаче кървенето, макар и слабо, не спре 30 минути след като детето се е ударило, отидете веднага на лекар. Може нараняването да е доста по-сериозно.

Повръщане

В един или друг момент все ще ви се случи да присъствате на тази не много по-приятна сцена с повръщането, но и това е част от сделката, нали така? Най-често повръщането е резултат от стомашно неразположение и преминава за ден-два. Но винаги наблюдавайте внимателно реакциите на детето. Ако то не успява да задържи дори малко вода в себе си и веднага я повръща, съществува опасност от обезводняване. Симптомите на дехидратация са хлътнали очи, намалено уриниране, изсъхнали устни, сънливост. В такъв случай се свържете с вашия лекар веднага.

Ако детето повръща непрекъснато и е под 6 месеца, също незабавно говорете с педиатъра.