Как да готвим карфиол

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

За да се запази красивият бял цвят на карфиола, той трябва да се вари без капак и във водата да се добави малко прясно мляко – 300 милилитра мляко на 2 литра вода. Вместо мляко може да се добави 1 чаена лъжичка лимонов сок или малко лимонтозу, а може и малко оцет. Това запазва цвета на този вкусен зеленчук.

Най-добре е карфиолът да се вари в емайлирани тенджери с малко количество вода. Когато е вече готов, трябва да се отцеди от водата, за да не се разкашква.

Супата с карфиол и пилешко е интересна и ще стане любима на близките ви.

Необходими продукти: 300 грама пресен или 500 грама замразен карфиол, 200 грама пилешко месо, 3 картофа, 1 глава лук, 1 морков, 1 домат, 2 скилидки чесън, сол, черен пипер, босилек.

В голяма тенджера се сипват 4 литра вода. Когато заври, се слага пилешкото месо. След 20 минути месото се изважда, обезкостява и се нарязва. Връща се в бульона.

Лукът, морковът и чесънът се нарязват, запържват и се добавят в бульона. Картофите се нарязват на кубчета, карфиолът се разделя на цветчета и зеленчуците се слагат в бульона.

Доматът се залива с гореща вода и се обелва. Нарязва се на ситно и се слага в бульона. Вари се още 10 минути. Супата се сервира, поръсена с босилек и подправена с черен пипер и сол.

Много вкусно ястие е карфиолът по италиански, който е подходящ за гарнитура, а може да бъде поднесен и като самостоятелно ястие.

Необходими продукти: 1 глава лук, 300 грама консервирани домати в собствен сос, 1 супена лъжица олио, 80 грама настърган кашкавал, 1 глава карфиол, щипка риган, сол, млян черен пипер на вкус.

Карфиолът се разделя на цветчета и се пуска във вряща вода. Вари се 7 минути. Отцежда се в гевгир. Лукът се нарязва на дребно и се запържва до златисто.

Доматите се намачкват на пюре. В тава се слага карфиолът, доматите и лукът и всичко се разбърква добре. Добавят се солта, черният пипер и риганът. Разбърква се отново и се поръсва с кашкавала.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-30 минути, докато кашкавалът се разтопи и се получи апетитна златиста коричка.