Смокиня – царицата на фибрите

7
Добави коментар

След като днес хапнах първите смокини за сезона и на два пъти търчах до близкия пазар да си купя още реших, че за смокините ще пиша днес и ще ви  запозная с техните полезности за здравето

 

Смокинята расте на фикусово дърво (Ficus Carica) и е от едно семейство с черниците /а аз се чудех защо толкова много ги обичам и двете, а те били от едно семейство :)/. Смокините са уникални с това, че  имат отвор, наречен “остиола” или “око”, която не е свързана с дървото, но която помага за развитието на плода чрез увеличаване на комуникация му с околната среда.

 

 

 

Хранителни вещества в 50гр плод:

фибри 5.8%
калий 3.3%
манган 3%
витамин В6 3%
калории(37) 2%

Сладък начин за намаляване на теглото

Смокините са добър източник на диетични фибри. В една голяма смокина се съдържат около 12 грама. Смокините, подобно на други храни с високо съдържание фибри, могат да бъдат полезни в програмата за управление на теглото.

Помага за намаляване на кръвното налягане

Смокините са добър източник на калий, минерал, който помага за контролиране на кръвното налягане. Тъй като много хора не само не ядат достатъчно плодове и зеленчуци, но  консумират големи количества натрий от солта, която често се добавя към преработени храни, те могат да бъдат с с дефицит на калий. Нисък прием на богати на калий храни, особено в комбинация с висок прием на натрий, може да доведе до хипертония.

Eдно листо от смокиня, моля!

Може би не мислите за листата на смокинята като някое от ядливите и части . Но в някои култури, смокиновите листа са честа част от менюто, и то поради една много добра причина. Листата на смокинята многократно е доказано, че имат антидиабетни свойства и може действително да се намали количеството на инсулин, необходими на хората с диабет, които се нуждаят от инсулинови инжекции. В едно проучване, течен екстракт, направен от смокинови листа  просто е добавен на закуска на инсулинозависим , с цел да произвежда този инсулинов ефект на понижаване.

Насърчаване на костната плътност

Смокинята е плод – източник на калций (79 мг в една порция от 250гр), минерал, който има много функции, включително насърчаване на костната плътност и се явява алтернативен калций за хората, които са алергични към млечни продукти, а също така за  веганите и за суровоядците.

Как да изберем и да съхраним смокинята?

Тъй като пресните смокини са един от най-бързо развалящи се плодове, те трябва да се закупят само един или два дни преди времето, когато ги планирате за консумация. Гледайте за смокини, които имат богат, дълбок цвят и са с дебеличка и нежна кожа. Те трябва да имат твърди стъбла и да нямат натъртвания.

Зрелите смокини трябва да се съхраняват в хладилник, където те ще останат свежи за около два дни. Тъй като  имат деликатен характер и може лесно да наранят, трябва да ги съхранявате или разположени върху купа покрита с готварска хартия или плитък съд. Те трябва да бъдат покрити или увити с цел да се гарантира, че няма да изсъхнат, да се натрошат или да попият  миризми от съседните храни. Ако сте закупили малко по-зрели смокини, трябва да ги държи в чиния, при стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина.

Сушени смокини ще останат свежи в продължение на няколко месеца и може или да се съхраняват на хладно и тъмно място, или да ги оставите в хладилник. Те трябва да бъдат добре опаковани, така че повече да не са изложени на въздух, който може да ги направи твърди и  сухи.

И накрая една рецепта, за една малко нестандартна, но много вкусна салата

За салатата:

⅓ чаша орехи
2 пресни смокини, нарязани
2 чаши рукола

 

За дресинга:

1 ½ с.л. зехтин екстра върджин
2 супени лъжици натурален ябълков оцет оцет
½ – ¾ чаена лъжичка захар

 
Начин на приготвяне:

1. За да се направи дресинга, поставете зехтина, оцета и захарта в малка кана и разбъркайте добре.
2. За да се направи салатата, поставете руколата, смокините и орехите в купа за сервиране и прибавете и дресинга. Изчакайте 10-15мин за да се смесят ароматите и се насладете!

 

– Севи Асенова

 

Моля, ако статията ви е харесала да я споделите с приятелите си като натиснете някое от бутончетата по-долу 🙂
Или се присъединете към мен във Facebook
Споделете, моля!

Related