5 от най-гъсто населените градове в Съединените американски щати – тема за САЩ – Idi.bg

26
Добави коментар
tao
tao

Съединените американски щати са една от най-големите държави в света, на 3-та позиция по площ и население. Населението наброява почти 314 милиона, а гъстотата е почти 32 д./ кв.км. Големите градове на държавата са гъсто населени, като това се отнася особено за градовете по двете крайбрежия. Това има своите икономически и културни позитивни страни, но има и негативни, като например високите цени на стоките и замърсяването. Вижте някои от най-гъсто населените американски градове.

Чикаго, Илинойс

Пети по население в Съединените американски щати, Чикаго се намира във вътрешността на континента, до Големите езера. Той може да се похвали с много добре уреден обществен транспорт, което е позволило на територията му да се разрасне настрани. Така населението се увеличава и Ветровития град се нарежда сред най-големите в Северна Америка.

Чикаго се намира на брега на езерото Мичигън. Той е създаден през 1833 г., макар че в областта е съществувал още от началото на века Форт Диърборн. През 1871 г. т. нар. Голям пожар в Чикаго унищожава една трета от града, включително целия бизнес център. Той обаче бързо се изградил и израснал наново, като тогава е бил построен първият в света небостъргач, през 1885 г. Днес основните етнически групи в Чикаго са ирландци, немци, италианци и поляци. Той се смята за втори по полско и сръбско население в света, след техните столици, освен това в града се намира най-голямата българска диаспора в държавата. Обществената транспортна мрежа функционира непрекъснато и е втората най-голяма в Съединените американски щати.

Хонолулу, Хаваи

Четвъртият по население град в Америка се намира на хавайските острови, в най-младия американски щат. Въпреки разнообразния и труден релеф, който комбинира равнинни с планински области, въпреки отдалечеността на Хаваите от континента, Хонолулу надминава по население повечето американски градове. Той сякаш обгръща натуралните извивки на релефа на остров Оаху, за да се разшири максимално.

Основна част от населението е с азиатски и европейски произход. Щатът е уникален като расово разнообразие на населението, тъй като в него има най-много американци с азиатски и смесен произход, а най-малко бели американци.

Лос Анжелис, Калифорния

Меката на киноиндустрията се нарежда на трета позиция по бройка на населението. Лос Анжелис предлага много добре развита структура, което е похвално, като се има предвид големината на територията и популярността на Калифорния.

В града хора от над 140 държави, като основно това са хора с европейски, африкански и мексикански произход. Етнически обособени части на града като Чайнатаун, Филипинотаун, Кореатаун, Малката Армения, Малката Етиопия, Техеранджелис, Малкото Токио и Тайтаун, показват многообразието на култури в Лос Анжелис.

Сан Франциско, Калифорния

Територията на града по крайбрежието на Северна Америка, подобно на хавайския Хонолулу, е ограничена от географските характеристики в областта. Сан Франциско е прочут с моста, който свързва града с територията на Саусалито, Голдън Гейт. Градът има добре развита транспортна инфраструктура, така че хората в централните части могат да се движат нормално, както тези в по-крайните зони. През 1906 г. Сан Франциско е ударен от силно земетресение, което унищожава множество сгради и дава начало на огромни пожари в много части на града. След това градът е възобновен много бързо, а освен това е изградена много по-добре оформена инфраструктура. Прочут е с трамваите, които лъкатушат по стръмните хълмове.

Ню Йорк, Ню Йорк

Най-гъсто населен в Съединените американски щати е Ню Йорк, който се състои от няколко части и може да се похвали с много добра транспортна система. Частите на града са разпокъсани от водите на океана, но въпреки това населението може да се придвижва лесно от една част в друга, без особени трудности. Някои от хората в града дори не разполагат с автомобил, тъй като транспортната система на Ню Йорк е най-обширната в цялата държава. Това е нещо, с което малко градове могат да се похвалят.

Освен с гъстотата на населението, градът е известен с етническото разнообразие на хората, които живеят в него. Той е бил дълги години първата американска дестинация, която са виждали имигрантите от корабите, с които идвали в Америка.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1968 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност