В хармония: Няколко финансови измами и как да ги избегнете

20
Добави коментар

В света на търговията и интернет хората могат да бъда хитри и подли, а потребителите лесно могат да се заблудят и подведат. Някои хора използват електронните магазини като параван, за да се доберат до сметка ви и след това да я хакнат. Разбира се, можете да се разминете само със закупуването на нещо, което не сте искали да си купите. Ето някои видове измами, които са на мода в интернет и не само.

Онлайн реклами

Онлайн рекламите са номер 1 сред измамите в интернет. Никога не кликвайте върху реклама на уеб страница, която започва да зарежда многократно след натискане на бутона за презареждане или следва движението на мишката. По време на зареждането на програмата на заден фон тя сканира компютъра ви за пароли, които са въведени от вас. Така програмата може не само да се инсталира вирус на компютъра, но да ви източи кредитни карти.

Покупка на пакети

Въпреки че има много надеждни сайтове за електронна търговия, все още има такива, в които има голяма вероятност да ви измамят. Един от триковете е да насочат вниманието на потребителя в посока закупуването на дадена стока в пакет, а всъщност някъде по страницата е написано с малки букви какво всъщност закупувате в пакета, който сте избрали.

Искане за банкова информация

Търговците по телефона много често са твърде нахални, като това разбира се е включено в тяхната работа. Но трябва да сте наясно, че не сте задължени да закупите стока, която ви предлагат по телефона. В никакъв случай не казвайте имената си или номера на банковата сметка, за да „запазят“ избрана вещ, докато решите дали да я купите. Помолете да ви отпишат от списъка с потенциални клиенти и бързо затворете телефона, преди да се опитат да ви убеждават.

Досадни продавачи в мол

Всеки поне веднъж е бил тормозен от досаден продавач в мол. Понякога те прекаляват с досаждането и затова трябва да бъдете категорични в отказа си. Не позволявайте да ви тормозят, особено в случаите, когато нямата никаква нужда от предлагания продукт. Тази своеобразна измама с досадно натякване не е по интернет, но е опасна за сметката.

Обещание за безплатна проба

Вярно е твърдението, че ако пробвате някой продукт, има по-голяма вероятност да го закупите. Но в интернет съществува възможност по време на тестването на продукта той да сканира компютъра и да се сдобие с личната ви информация. Понякога програмата ви таксува след изтичане на безплатния период.

Искане за номер на кредитна карта

Когато пазарувате в интернет, винаги имайте наум възможност за измама. Въпреки че повечето връзки са криптирани, което повишава сигурността на плащанията, фирмата от отсрещната страна може да не е сертифицирана от институция за осъществяване на финансови преводи.

Измами по имейл Всеки ден хората получават имейли, в които пише, че потребителят е спечелил някаква награда или предварително е одобрен за награда. Това е типичен случай на измама, която кара потребителя да натиснете върху определен бутон. Това действие най-вероятно ще доведе до зареждането на друга страница, която може да започне да сканира компютъра за личната ви информация. Затова, когато видите такива съобщения, веднага ги трийте без да ги отваряте или да натискате бутони.