Най-красивите водопади в България

20
Добави коментар

Нашата родина България има изключителна природа – високи планини, красиви долини, над 2000 пещери, красиво море, езера и още много. Едно от малко известните природни забележителности в България са водопадите. Ние, екипът на Putepisi.com, смятаме, че водопадите са сред най-красивите творения на природата. Точно заради това в предишни статии ви представихме най-красивите водопади в света, а сега е време да ви разкажем повече и за красивите водопади в България. За жалост нашенските няма как да се съревновават с огромните водопади на реките Нил, Амазонка и Игуасу, но това не значи, че са по-малко красиви!

 

Крушунски водопад, до с. Крушуна

Крушунски водопад (или Крушунските водопади) е сред най-добре познатите водопади у нас. Намира се до село Крушуна, Ловешка област – на около 30 километра от град Ловеч. Районът около Крушунските водопади е изключително живописен и мястото е предпочитано от много хора за разходки през лятото. Крушунските водопади представляват система от малки водопади и басейни между тях. Около тях е изградена еко пътека с мостчета и горски пътечки, която позволява да бъдат разгледани всички водопади. Интересно е, че водата в някои басейни е бистра, с тюркоаезен цвят – нещо нетипично за нашата природа. Главният водопад е висок 20 м. и извира от пещера, до която също може отидете по пътеката. Близо до Крушунските водопади се намира Деветашката пещера.

 

Водопад Скакавица, Рила

Водопад Скакавица или Рилска скакавица е водопад в Рила, в подножието на връх Кабул и е висок 70 метра. Скакавица е най-високият водопад в Рила и един от най-живописните в България. Водопадът е изключително лесно достъпен, особено лятно време. Намира се близо до Седемте рилски езера и посещението на езерата може да бъде съчетано и с разходка до Скакавица. Разстоянието от хижа Рилски езера се изминава за 1:30 часа. На десетина минути от водопадите се намира и едноименната хижа Скакавица. Зимно време водопадът замръзва изцяло и се използва от алпинисти за катерене.

 

Кая Бунар, с. Хотница

Кая Бунар или често наричат Хотнишки водопад се намира близо до Велико Търново, до с. Хотница. Водопадът е един от най-красивите в България, въпреки че не е известен сред туристите. Хотнишки водопад не е особено висок, нито с мощни шумни води, но пейзажът около него е зашеметяващ! Също като Крушунските водопади, водите на басейна под водопада са светло сини и човек лесно може да си помисли, че е на някой тропически остров в Азия. До Хотнишкия водопад води автомобилен път от с. Хотница и достигането му е лесно.

 

Видимското пръскало

Видимското пръскало е водопадът, който най-много ни впечатли, може би защото беше най-непознат за нас. Намира се в Стара планина, в резерват Северен Джандем. Спуска се по отвесните скали на Балкана, а водите му идват от няколко малки потока. Видимското пръскало е висок 80м. и се нарежда на второ място в България по височина. Водите на водопада са издълбали естествен басейн в най-долната му част. Пътят до Видимското пръскало е много приятен и не изисква големи планинарски умения. Най-близкото населено място е град Априлци, Ловешка област.

 

Райското пръскало

Райското пръскало е сигурно най-известния водопад в България. Намира се в подножието на старопланинския първенец връх Ботев (2376м.) и висок 124.5 м. Водопадът е най-високият на Балканите. Намира се близо до хижа Рай, която е изходна точка за достигането на Райското пръскало. Маршрутът за изкачване на връх Ботев също минава покрай Райското пръскало. Водопадът е известен още с имената Голям джендемски водопад и Калоферско пръскало. Скалите около Райското пръскало (познати още като Райските скали) са известно място за скално катерене в България. Разстоянието между хижа Рай и Райското пръскало се изминава за половин час и пътят е лесен. Проблем е обаче самото достигане до хижата, защото най – близкият изходен пункт гр. Калофер, е на над 4 часа път през планината.

Още за Райското пръскало

 

Още по темата

Най-красивите водопади в света

Най-красивите водопади в света – Втора част