Пътеводител National Geographic: Истанбул и Западна Турция

1
Добави коментар

Каквото и да се каже за Истанбул – никога няма да е достатъчно! Космополитният град, разположен удобно на два континента и събрал много различни вярвания и култури е живия пример за толерантност, дружелюбност и колорит. Трудно е да събереш всичко това само в една книга, дори тя да е пътеводител на Нешънъл Джиографик. Точно тази нелека задача поставя на изпитание авторите – Тристан Ръдърфорд и Катрин Томасети, които работят съвместно от години по над 25 пътеводителя. Макар и обиколили света и събрали впечатления за над 60 страни, и двамата поставят Турция на първо място в своя Топ 10 заради, както споделят, вкуса на сепията на скара, аромата на анасоновата ракъи удоволствието да се пазариш на Капалъ чарши.

Точно тази смесица от разнообразни усещания, динамика, цветове, звуци, екзотика и емоции правят от Истанбул бликаща от енергия популярна туристическа дестинация, на която никой не може да устои и в която хилядолетна история и обещаващо бъдеще вървят ръка за ръка. По малко от всичко това ще откриете в „Истанбул и Западна Турция” – пътеводителят, който дори отговаря на въпроси като:

Защо е синя Синята Джамия?
Кои са осемте велики султани?
Къде точно Изтокът среща Запада?
Как се прави „турска пица”?
Защо се въртят Въртящите се дервиши?
Къде е Розовата градина?
Какви са тайните на „Св. София”?
Къде са събрани над 3500 магазина?
Как една руска робиня се сдобива с неограничена власт?
Кой е най-строго охраняваният музей?
Какво разказва Легендата за Моминската кула?

Освен всички тези любопитни подробности, а и много повече, пътеводителят ще ви предостави и задължителната за всеки турист информация, полезни съвети и оригинални идеи как да разнообразите посещението си в този истински жив и постоянно разрастващ се град, където винаги има какво още да се види и какво още да се усети. Отново и отново!