Какво е хидраденит и от какво се причинява?

1
Добави коментар

Моля да обясните на страниците на вестник “Доктор” какви са причините за прекаленото, обилното изпотяване през лятото. Това болест ли е, обичайно състояние ли е и как може да се преодолее най-бързо.Хидраденитът е болест както при възрастни, така и при деца. Проявява се във вид на гнойно възпаление на жлезите за пот и често се развива под мишниците, а понякога и в слабините. Всъщност става дума за инфекция, чийто причинител е хемолитичният стафилокок. Микробите проникват там през малки ранички и дори през драскотинки, както и по лимфните съдове. Обикновено причина за болестта е неспазване на правилна лична хигиена. Хидраденитът може да се предизвика и от дразнене на кожата заради тесни дрехи.

За възникване на заболяването допринася и повишеното изпотяване, микротравми по кожата при бръснене под мишниците, както и някои ендокринни нарушения. Другият фактор, предразполагащ развитието на тази болест, е неправилното хранене – по-точно недостигът на витамини. Болестта започва с дискомфорт, парене и зачервяване под мишниците. След това се появяват плътни белезникави възелчета с кръгла или овална форма, които постепенно се уголемяват, отичат и заприличват на зърна. Освен това човек усеща неразположение и силна болка в раменната става при движение, което го принуждава да държи ръката си приповдигната. След известно време възелчетата се спукват и навън се отделя гной.

Ако оставите нещата така, хидраденитът, както и всяка друга кожна болест, може да се задълбочи и към всички посочени симптоми да се добави повишаване на температурата, главоболие, отпадналост. И на всичкото отгоре зле лекуваният хидраденит може да рецидивира десетки пъти, докато най-после човекът реши да се лекува.

Затова е добре да се търси специалист, който да предпише съответното лечение – то е комплексно, в т.ч. и с антибиотици. Добър ефект дава ултравиолетовото облъчване, назначават се и витамини. При такива обстоятелства се налага въздържане от лютиви ястия и подправки, ограничаване на сладкото и отказване от алкохола и цигарите. А в най-тежките случаи се стига до операция за премахване на гойника и близките до него умъртвени тъкани.

Възможно ли е спасение с рецепти от народната медицина

Едно от най-популярните народни средства е разрязаното напречно листо от алое. Налагайте го върху засегнатата област. В начален стадий помага и сок от живовляк, както и отвара от брезови пъпки – те се използват във вид на компреси. Ето още няколко рецепти, които могат да премахнат възпалението в начален етап от развитието на хидраденита:

Измийте хубаво пресни листа от целина с хладка вода, намачкайте ги и ги налагайте към образувалия се гнойник.

Сварете в мляко кромид лук, намачкайте го, докато се получи кашица, и пак налагайте на засегнатия участък като компрес за 2-3 часа.

Посолете хапки прясноизпечен ръжен хляб, хубаво го сдъвчете и го наложете на болното място за 2-3 часа, като увиете с бинт или марля.

Яна БОЯДЖИЕВА