Петровден

1
Добави коментар
guagua
guagua

 

Празнуват: Петър, Денчо, Петра, Петя, Петраки, Петрачко, Петрана, Петрун, Петруна, Пенчо, Пенка, Пеню, Камен, Апостол, Малчо, Цоло.

 

Петровден, Св. Славни и Всехвални апостол Петър и апостол Павел. На този ден Православните християни почитат светите апостоли Петър и Павел.

Свети Петър е любимият сред 12-те ученици на Исус Христос. Рожденото му име е Симон. Произхождал от бедно рибарско семейство. Брат му, Андрей, е първият ученик на Исус и именно той го е насочил към разпространение на вярата и подпомагане действията на избавителя.

Името Петър („камък”) му е дадено от самия Исус. Бил предан ученик и следвал учителя си чак до последния му ден. Изцелил много хора от най-различни болести, извършил множество чудеса. За вярата си бил подложен на жестоки мъчения и разпънат на кръст. По негово желание бил разпнат с главата надолу, тъй като не се считал за достоен на умре като учителя си.

Свети Павел първоначално бил юдеист и участвал в гоненията на християните. Тогава още носел името Савел. Светогледа му обърнало видение – самият Исус му се явил и го попитал защо го гони. От този момент Павел станал ревностен пазител и разпространител на християнството. Понесъл мъченическа смърт заради действията си, както Св.Петър, на 29 юни.

Според източниците смъртта на двамата апостоли била съпроводена от чудеса, а там където е била отсечената глава на Св.Павел изникнали три извора.

Според народния обичай на този ден, известен повече като Петровден, се коли петровско пиле. Рано сутринта се носят в църквата обредни хлябове и ябълки петровки, за да ги освети свещеникът. След това те се раздават за здраве. Обредна трапеза представлява пиле с ориз, пиле яхния с джанки, баница със сирене.

В някои области се прави и жертвоприношение на петел, а известно е, че още в древните митологии птицата е знак на висшето, небесното. Петелът е соларен знак: той, както и слънцето, отмерва времето и е символ на възкресението.

Жертвоприношението му се свързва със запалването на огъня и съответно – с омилостивяването на силите, които изгарят природата. Така свързаният с живота и смъртта петел символизира плодородието и продуктивността; затова често той е жертва и в сватбени обреди, което осигурява плодовитостта на брака.

В Новия завет петелът става знак на разкаянието на Петър.

На Петровден може да се работи до обяд. Празникът се пада по време на жътва и според вярването на този ден дори и светецът Петър взима сърп и жъне. Някъде ходят рано сутрин на нивите, бостана, лозето, хвърлят ситни камъчета и на принципа на имитативната магия се надяват да предизвикат голямо плодородие.

Петровден е ден за сборове по селата, за народно веселие и почит към светеца. Ако жените не работят домашна работа, а мъжете не впрягат волове и не ги изкарват на полето, ще има плодородие. Заедно с Гергьовден и Илинден празникът е свързан с горещото лятно слънце, с умирането и възкръсването на всяка нова стопанска трудова година.