БЛОГ ЗА ПОЗИТИВНИТЕ НЕЩА В ЖИВОТА

1
Добави коментар
iveto2710
iveto2710

Надали има българин, който да не обича традиционната баница. Независимо дали ще е вита или наредена на пластове това типично бъларско тестено ястие си остава сред най-популярните храни. Баницата намира своето място дори в политиката, където често се използва термина за делене на баницата.

Най-вкусната баница за мен си остава с точени или дърпани домашни кори, но тази рецепта е добра алтернатива, защото пести време и винаги е за предпочитане пред купените банички, от които хората все имат киселини и стомашни неразположения, поради използването на некачествени продукти. Всъщност с тази рецепта се получава много вкусна, пухкава и сочна баница.

I Вариант:

Традиционна вита баница със сирене и готови кори

 

Необходими продукти:

1 пакет готови кори (400 г)

5 яйца (4 +1 накрая за заливката)

1 кофичка кисело мляко (около 1/3 използваме за сместа, а останалото добавяме накрая), с 3,6 % масленост

500 г сирене (ако е солено може да се се обезсоли във вода) или комбинация от сирене и извара

125 г немско масло (или ½ ч.ч. олио и ½ малко пак. масло)

½ кафена чашка прясно мляко (за заливката)

1 ч.л. бакпулвер

½ ч.л. сода за хляб

 

Начин на приготвяне:

Ако използваме само масло, то първо трябва да го препържим. Малко след като се появи пяната и започне да потъмнява се отстранява от огъня. Може да се добави 1 с.л. олио, за да не се препържи маслото. Вместо да се препържва може да се поставя на малки бучки върху корите. С малко от маслото се намазва тавата за баницата. (Добре е да използваме по-високи тави.)

Разбиваме с вилицата яйцата, добавяме натрошеното сирене, киселото мляко и накрая се слагат бакпулвера и содата. Прибавяме и препърженото масло или само олиото, без препържване (при използване на олио добавяме маслото накрая на бучки върху баницата). Разбъркваме сместа с вилицата.

Разстиламе една кора (може да използвате по една кора и половина или две).   Половината се натрошава и върху нея сипваме около 4 – 5 с.л. от сместа. Навиваме кората,  като не я стягаме плътно и я редим в тавата във вид на охлюв. В случай че плънката се окаже недостатъчна добавяме още сирене, мляко, мазнина, може и яйце. Когато наредим корите ги надупчваме отгоре леко с вилица.

Приготвяне на баница със сирене

Приготвяне на баница със сирене

Когато нямаме повече място, но са останали една-две кори можем да ги начупим отгоре върху баницата. В остатъците от сместа добавяме четвъртото яйце, останалата част от киселото мляко и около ½ кафена чашка прясно мляко. С тази смес се залива баницата, особено местата, където корите са сухи. Ако сме използвали само олио сега добавяме маслото на малки кубчета по цялата баница. Изсипваме всичко върху баницата и разклащаме тавата, за да отиде навсякъде течността.

Приготвяне на баница със сирене

Баницата се пече в предварително загрята фурна на около 180-200 градуса в порядъка на около 45-60 минути, до нейното зачервяването. Аз първо пека баницата на по-силна фурна и след 15 минути намалявам на 180 градуса. След изваждането се поръсва с вода и се завива с кърпа – да се задуши и омекне. След около 15 минути се е охладила и е готова за похапване.

Баница със сирене и готови кори

 

II Вариант

Бърза диплена баница със сирене и газирана вода

Невероятно сочна и вкусна баница. Това е почти същата рецепта, но този метод за оформяне на баницата я прави невероятно бърза за приготвяне. Тук няма намотаване на кори и редене в тавата, а всичко става много набързо.

 

Необходими продукти: 

1 пакет кори за баница

3 яйца + 2 за заливката

400 -500 г сирене (ако е солено може да се се обезсоли във вода) или комбинация от сирене и извара

½ кофичка кисело мляко  (3,6 % масленост)

½  ч. л. сода бикарбонат

120 г качествено масло (или ½ ч.ч. олио и ½ пак. масло (60-70 г)

1 ч.ч. или 250 мл сода (газирана вода)

 Начин на приготвяне:

Може да препържим маслото, но по лесно е да го поставяме на малки кубчета върху корите. Намазваме тавата с масло или олио.

Разбиваме 3 яйца с тел или вилица, прибавяме натрошено сирене, кисело мляко и содата бикарбонат (ако препържваме мазнината сега добавяме почти всичката).

Разстеляме 3 кори върху намазнена тава и ги надипляме. Ако тавата е голяма може да се надиплят една до друга няколко кори. Педантичните домакини могат да си преброят и разпределят корите и сместа. Аз си действам на око. На четири – пет пъти изсипвам сиреняво-яйчена смес и поставям по няколко бучки масло. Важно е накрая да покрием баницата с две -три кори, върху които да няма смес.

Приготвяне на диплена баница със сирене

 

Накрая разрязваме с нож на кубчета баницата и заливаме с новата смес, която се състои от 2 яйца, разбити с вилица и содата (газираната вода).  Дори да има останала смес не е проблем да я размием с тази смес. Нарязваме останалото масло или изсипваме останалата препържена мазнина. Разклащаме тавата, за да разпределим равномерно всичко в нея и изчакваме 10-15 минути корите да си поемат.

 

Приготвяне на диплена баница със сирене

 

Поставяме баницата да се пече в предварително загрята фурна фурна на 180-200 градуса някъде около 45-60 минути, докато започне на придобива златисти отенъци.

Когато се извади от фурната можете да обърнете цялата тава с баницата (тавата си остава) върху хартия за печене и да я завиете с кърпа. След около 15 минути се е охладила и е готова за похапване. В този случай, поради използването на много течности казват, че на баницата и тежи и е желателно да се обърне наопаки. По този начин няма да се мачка и да става глетава баницата, а ще запази бухналия си вид.

Аз не я обръщам, но не ми е глетава както се твърди, а само леко губи от първоначално бухналия си вид. Единствено я поръсвам с вода и я завивам с кърпа – да се задуши и омекне. За мен е важното, че е много вкусна и не си усложнявам нещата допълнително.

 

Диплена баница със сирене

 

Диплена баница със сирене

 

Related Posts via Categories