Куче и котка заедно – как? (1 част)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

29.06.2013

Кучетата и котките са доста различни – те водят различен начин на живот, активни са през различно време на денонощието, отличават се дори по езика на тялото. Въпреки това те могат да съжителстват заедно – всичко зависи от правилния подход.

 

Младите животни (кученца под 1 година и котенца под 6-месечна възраст) се научават да са взаимно толерантни най-лесно – отчасти, защото свикват да живеят заедно и отчасти, защото липсата на неприятен опит с животно от друг вид ги прави непринудени и непредубедени. Ако обичате еднакво кучетата и котките и планирате да отглеждате по едно от всеки вид, помислете дали да не вземете малкото котенце заедно с малкото кученце. Пораствайки заедно, те ще приемат компанията си не просто с безразличие, а като израз на безрезервно приятелство. В първите няколко месеца наблюдавайте мъниците, докато прекарват време заедно. По-силното и едро кученце може неволно да нарани крехкото котенце. Осигурете играчки и на двете животни и се уверете, че кученцето преследва топка, вместо да гони слабото си приятелче.

 

Не вземайте прибързани решения. Ако вече имате куче, потърсете за негов компаньон котка, която е любопитна към кучета, вместо да изпада в неистов ужас от тях. Избягвайте да приютите възрастна писана от улицата – тя вероятно има повече от едно неприятни преживявания с кучета и не би искала да вижда един от смъртните си врагове в същия дом. Ако пък отглеждате мъркащо създание вкъщи и желаете да доведете куче, не се спирайте на някоя от породите, селектирани за лов на дребен дивеч или на пастирски кучета – териери, хрътки, ловни породи и др. Те инстинктивно ще подгонят по-малкото от тях животно, а това рядко може да свърши добре. Изберете куче, което е виждало котки и не се е спускало в стремителен бяг да прекърши врата им.

 

(2 част – прочети тук)

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета и котки:

„BARF – хранене на кучетата и котките със сурово месо, кости и зеленчуци“

„Топ 5 мита за кучетата и котките“

„Да ги кастрираме или не – това е въпросът“