Камен Донев ще изиграе протестите на сцена

1
Добави коментар
agroplovdiv
agroplovdiv

Лозунгът, който бих издигнал, е „Нокаут“. На управляващите трябва да се приложи нокаут, каза авторът на „Възгледите за народното творчество“

Според Камен Донев най-хубавата лудост е да напуснеш себе си, но властта се страхува да го направи

Драматургът и актьорът Камен Донев е решил да напише своя творба за протестите. Засега тя ще е с работно заглавие „Викащият човек“. „Ще напиша нещо на всяка цена.“ Това обеща изпълнителят и автор на хитовите пиеси „Възгледите за народното творчество“ пред „Всяка неделя“.

В творбата той ще включи и един мъж, който вчера вървял на протеста – безкрайно уморен и вече без глас, но викал: „Долу БСП“. Донев го цитира майсторски и глухо, за да подчертае умората на мъжа. Но въпреки, че едва скандирал, той го правел от сърце.

Донев участва всяка вечер в протестите – било с приятел, било със съпругата си. „Яростен съм в сърцето си. Изключително възмутен съм, да не кажа омерзен“, каза с кротък тон творецът. Причините за тези му чувства са в това, че хората, от които се очаква достойната постъпка да напуснат, не го правят. Според Камен Донев обяснението е в страха им. „Страхът да напуснеш себе си“, уточни той. Според него най-хубавата лудост на света е да напуснеш себе си, защото „когато излезеш – откриваш себе си“. Донев смята, че ако хората на власт излязат от себе си, ще видят, че са излишни. Ако това се случи, им остава достойнството да подадат оставки. Страхът обаче им пречел да направят тази стъпка – да се самонапуснат.

Камен Донев обясни, че протестите са без водач и че такъв не е нужен. Участниците в тях се доверяват на интуицията си, която им казва, че драмата на властта е в липсата на морал.

Той каза, че ако трябва да измисли свой лозунг, той ще е от една дума – „Нокаут“. „На тях трябва да им се приложи нокаут“, уточни актьорът. И после се сети за покойния Киркор Азарян, неговият „духовен учител“. „Той веднъж ми каза: „Камене, не забравяй моето момче, че човекът се проваля бавно“, цитира го Донев.