Тракийско оброчище Индипасха

2
Добави коментар

„Индипасха“ беше едно необичайно място, което посетихме по време на туристическата ни обиколка из Странджа. Бяхме се запътили от Малко Търново към село Българи. На няколко километра след Малко Търново погледът ни улови невзрачна табела „Индипасха“. Нищо не бяхме чували за това място, но понеже целта на пътуването ни беше обиколка в района, затова любопитството ни поведе след нея. Не знаехме какво е разстоянието до мястото, нито какъв е пътя … нищо.

 

 

Оказа се, че трябваше да изминем с високопроходимия автомобил 10 километра по широк черен път, по който имаше достатъчно указателни табели, но нищо повече като информация. Последните 500-600 метра бяха много лоши, затова тях преминахме пеша. Стигнахме  пред широко, равно място с маси и пейки и информационно табло, от което разбрахме, че „Индипасха“ е тракийско оброчище“, с бликаща в основата й извор, който вярата и надеждата в днешни времена събира тук стотици хора, които търсят изцеление.

 

Табела сочеше посоката, от където започва стръмно спускане към дълбокия Язменски дол. Мястото е мрачно, заради високата растителност. Озовахме се пред надвиснала скала, в основата на която има бликащ извор – аязмото, в чиято лечебна сила хората вярват. Това е превърнало мястото в християнско светилище. Има поставени свещници и сковани иконостаси, на които хората са оставили всякакви дрехи и икони.

 

 

Това е в днешни времена „Индипасха“, но ако това място наистина е древно тракийско оброчище, както научаваме от информационното табло, то навярно в древността траките тук са правили своите жертвоприношения.
За нас местността на Индипасха беше просто едно обикновено красиво място в Странджа, подходящо за разходка през лятото, единствено, ако сте отседнали близо в района.

 

 

Автор БГ Маршрути