Видове и къртене на мозайка

1
Добави коментар
traiki333
traiki333

Мозайките се правя предимно за закрити помещения(интериори). Полагат се в два пласта: хастар и мозаичен пласт. Разтворът на хастара се приготвя от цимент и пясък в съотношение 1:3, размесен с малко вода. Полага се върху предварително почистена и намокрена бетонна основа(настилка или плоча), подравнява се добре с мастар и се валира. Дебелината му, е 2-3 см. След като се свърже добре, но преди да, е изсъхнал напълно, се полага мозаичният пласт. Той се приготвя от цимент, мраморен гипс и вода. Дебелината му зависи от вида на мозайката и се движи от 1 до 2 см – за различните видове мозайки. Мозаичният пласт се заглажда прецизно с мистрия. При помещения, по-големи от 3-4 см на квадрат, той се излива на карета с размери1-1,5 квадратни метра, разделени от „суха фуга“. Отделните карета се ограничават в процеса на работата с летви и се излизват шахматно.

Шлифоването на мозайката се прави, след като мозаичният пласт, е добре свързал. В миналото, то се правеше предимно ръчно, а сега почти изцяло машинно. Ръчно се шлифоват само цокли и контрастъкла(чела на стъпала). Използват се шлифовъчни камъни с различна зърнеста структура – от по-едра към по-дрена, – като през цялото време на обработката, мозайката се залива с вода.

За по-представителни сгради, заглаждането на мозайката може да продължи с полиране.

При приготвянето на мозаичния пласт, могат да се използват бял цимент, различни по големина и цвят камъчета. Правят се различни фигури, които предлагат големи възможности за разнообразяване на видимите повърхности на мозайката.

В зависимост от изпълнението на горния слой и употребените материали се получават мозайка с различни въздействия – обикновена, римска и куп други варианти.

Обикновена мозайка – Горният пласт при обикновената мозайка се прави от цимент и мозаични камъчета, примесени с мраморен гипс в съотношение 1:1,5 – 1:2. Използват се камъчета с различна големина(от 2 до 8мм). Направена с обикновен цимент, тази мозайка има малко декоративно въздействие и се използва при по-второстепени помещения. За представителни помещения се използват обикновена мазилка с бял, цимент, оцветена мазилка, фигурна мазилка и др., които имат значително по-добро декоративно въздействие.

Римска мозайка – Оригиналната римска мозайка се прави от мраморен чакъл с различни по цвят и по големина фракции. След свързване на разтвора, мозайката се бучардисва, като по този начин се откриват овалните очертания на мраморните камъчета. След това се прави описаната вече допълнителна обработка – шлифоване и полиране. Разпространената у нас римска мозайка се прави с дребни мраморни камъчета, получени при обработката на други мраморни материали.