4 начина да си изпечем риба

2
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Рибата има нежно месо, което е много по-вкусно, ако е приготвено правилно. Печенето на риба ви дава възможност да контролирате температурата във фурната и да предпазите рибата от прегаряне.

Когато избирате риба, купувайте само такава с блестящи очи. При печене на риба винаги загрявайте фурната на температура около 240 градуса.

Можете да изпечете риба по няколко начина. Много вкусна е бавно изпечената риба. За тази цел е подходяща сьомгата и други подобни риби.

Необходими продукти: 2 до 4 филета сьомга, малко зехтин, морска сол, 1 чаена лъжичка ситно нарязан пресен босилек, 1 лимон, нарязан на резени.

Начин на приготвяне: Покрива се тава с лист алуминиево фолио, напръскан с мазнина. Слагат се филетата сьомга, измити и подсушени. Напръсква се със зехтин и се поръсва със сол.

Филетата трябва да са с кожата надолу, ако има такава. Напръскват се с малко лимонов сок и върху филетата се нареждат резени лимон. Пече се около 20 минути. Поръсва се с босилек при сервиране.

Вкусна е и рибата с пармезан.

Необходими продукти: 400 грама филе от бяла риба, половин чаена чаша настърган пармезан, половин чаша крутони, 2 чаени лъжички разтопено масло, 1 супена лъжица масло, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: В тава, постлана с парче алуминиево фолио, се напръсква малко мазнина. Рибата се измива и се подсушава. В купа се смесват пармезанът, кротоните, маслото и зехтинът.

Филетата се слагат върху фолиото и се намазват със сместа с крутони. Рибата се пече около 10 минути. Рибата е готова, когато се пробива лесно с вилица и пармезанът стане златист. Овкусява се със сол и черен пипер.

Цялата печена риба също е много вкусна.

Необходими продукти: 1 цяла риба по ваш избор, малко зехтин, сол и черен пипер на вкус, 1 лимон, нарязан на тънки кръгове.

Начин на приготвяне: Рибата се измива много добре и се изчиства. Намазва се обилно със зехтин отвътре и отвън. Поръсва се отвътре и отвън със сол и черен пипер. Рибата се пълни с резенчета лимон.

Слага се върху намазан с мазнина лист алуминиево фолио, сложен в тава. Рибата се пече половин час и е готова, когато кожата й стане хрупкава.

Рибата може да се опече и увита във фолио. Това е лесен начин, а рибата става много вкусна.

Необходими са ви 4 филета риба, 1 лимон, 2 супени лъжици сметана, 1 супена лъжица нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус, зехтин.

Всяко филе се слага в отделно парче алуминиево фолио.

Намазва се обилно със зехтин, добавя се половин супена лъжица сметана, малко магданоз, сол, черен пипер. Парчето се опакова добре във фолиото и се пече около 10-15 минути.