Почистване на под | Right Cleaning

0
Добави коментар

Различните видове подови повърхностти се нуждаят от различен вид грижи и начин на почистване. Твърдите подове трябва да се помитат с метла и след това да се измиват с парцал. Ако подът е постлан с килим или мокет, подходящия метод за почистване е употреба на прохосмукачка. Как обаче да сме сигурни, че сме постигнали перфектното почистване с метла, парцал или прахосмукачка? Първото нещо, което трябва да направите е да се погрижите добре за тези устройства.

Прахосмукачка

Ако не я поддържате и почиствате редовно, тя само ще разнася мърсотията от едно място на друго. Ако я оставите да се покрива с прах и мърсотия, тя ще бъде до 20% по-малко ефективна.

Ако прахосмукачката Ви работи без торбичка за боклук, изхвърляйте и почиствайте контейнера след всяка употреба.

Ако прахосмукачката Ви работи с торбичка за боклук я подменяйте когато достигне една трета (1/3) запълненост от капацитета си. Ако е пригодена за многократна употреба я изпразнете, изперете и я поставете обратно само след като сте убедени, че е напълно изсъхнала.

Филтърът на прахосмукачката може да бъде почистен чрез изтупване на насъбралата се върху него прах и прехмахване на наслояванията с ръка. Подменяйте го на всеки 6 месеца или на-рядко веднъж годишно. Нужно е да обръщате внимание и на четката (накрайник) за почистване. В много от случаите по нея се събират косми и мърсотии. Погрижете се след почистване да ги няма, а ако не можете да ги отстраните лесно, може да използвате ножица, за да ги премахнете.

Ако искате да сте сигурни, че няма заседнали отпадъци във вътрешните части на прахосмукачката и маркучите, може да махнете всички разглобяеми части и да ги почистите с по-малка прахосмукачка.

Метла

Ако искате да поддържате метлата си чиста, Вие трябва да полагате редовни усилия. Първо премахвайте натрупванията, които се насъбират между космите (четината). Ако след това все още е замърсена, Вие можете да използвате малко препарат за почистване и топла вода, за да измиете останалата по тях мърсотия. Изплакнете метлата добре и я поставете да се суши с дръжката надолу. Трябва да бъде добре изсушена, защото в противен случай има голяма вероятност да се развие мухъл. Най-добрия начин е да я оставите да изсъхне на сухо и открито място. Когато е напълно изсъхнала я приберете и съхранявайте закачена да виси или с дръжката надолу. Това ще поддържа космите в прав вид и по този начин ще бъде използваема за по-дълго време.

Парцал за почистване

Парцалът, с които почиствате е едно от нещата вкъщи, което има голям потенциал за развитие и разпространяване на микроби и мухъл.

Ако парцалът, който използвате е от класически тип с дръжка, измийте накрайника с гореща вода и прах за пране. Ако накрайникът може да се свали (без да остават пластмасови или метални части по него), Вие можете да го изперете в пералната машина или с гореща вода и белина.

Ако накрайникът има възможност да се сваля, можете да го подменяте на всеки два-три месеца.

След като бъде измит (изпран), го оставете добре да изсъхне. Парцалът може да се съхранява по същия начин като метлата. Запомнете: Никога не оставяйте мокрия парцал в кофата с водата, защото ще се развият микроорганизми и така той става много по-труден за почистване.