Wu-Tang Clan идват на Spirit of Burgas 2013

2
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

След 20-годишна история от първия си албум насам, Wu Tang Clan ще излязат в седемчленния си състав и то на българска сцена. RZA, GZA, Method Man, Ghostface Killah, Inspectah Deck, U-God и Masta Killa ще засипят бургаския плаж с римите си. Като част от световеното им турне, Spirit of Burgas дава възможност на хилядите им почитатели да ги чуят на живо за първи път в този състав в България.

 

Първоначално Genius (GZA), Prince Rakeem (RZA) и ODB, които всъщност са братовчеди, създават свое трио All In Together Now. Те полагат основите на Клана и постепенно към тях се присъединяват и другите членове. Отнема време и усилия, търсейки си лейбъл, докато успяват и подписват договор с Loud/RCA. През ноември 1993 Wu-Tang Clan издават дебютния си албум Enter The Wu-Tang (36 Chambers), който в последствие става платинен. Хитовите парчета от него като „C.R.E.A.M.“, „Protect Ya Neck“, „Da Mystery of Chessboxin'“ и „M.E.T.H.O.D Man“ се цитират и сега. През 1997 излиза и вторият албум – Wu Tang Forever, в две части, където водещ е хитът „Triumph“, в който рапират и деветте MC-та (гореизброените, плюс Ol’ Dirty Bastard и Raekwon) в рамките на пет минути.  Във времето между всички общи проекти, артистите се отдават на соловите си кариери. За това и събирането им за това турне е доста голямо събитие.

 

Любопитен момент в биографията на Wu е Ol’ Dirty Bastard (ODB). С нарастването на известността им, той като че ли взима все по-малко участие по пътя към успеха им като група. След като е една от главните звезди в първия им албум и става фаворит на доста хора, ODB участва само в още един диск – The W (2000), където се появява веднъж в песента „Conditioner”, заради правни проблеми. По времето на Iron Flag (2001) е в затвора. Три години по-късно настъпва трагичен момент за клана. През ноември 2004 ODB умира, два дни преди да навърши 36 години. Въпреки това Тhe W не е последната му изява, участва посмъртно и в 8 Diagrams (2007). Raekwon също няма да присъства на концертите от турнето, тъй като след основаването на свой собствей лейбъл (Ice H2O Records), продължава най-вече по пътя на собствените си отделни идеи. Януари тази година обяви заглавието на предстоящия си албум – F.I.L.A. (Fly International Luxurious Art).

 

До настоящия момент са минали две десетилетия от старта на Wu „религията”, а последно се вдигна повече шум около тях през 2007. След години на затишие, Wu Tang Clan са готови отново да взривят публиката  в най-пълния си възможен състав, с любими стари парчета, както и такива от новия албум A Better Tomorrow. И ако се чудите дали още го могат, вижте това тяхно участие от преди 2 месеца на Coachella: