Как да изберем най-подходящия хотел – Edna.bg

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Наближава отпускарското време и ако досега не сте планирали лятната си ваканция, е необходимо да се заемете с този проект по-скоро. По-предвидливите са ангажирали хотела си още през пролетта, като вероятно са си осигурили добри намаления за ранно резервиране. Сега постепенно навлизаме в сезон пик, който завишава цените, а наличностите в хотелите стават все по-ограничени.

Ако сте набелязали мечтаната дестинация за отмора, задълженията ви не се изчерпват. Ще ви е необходима също квартира или хотел. Възможностите за престой са много в зависимост от категорията на обекта. „Една звезда“, „две звезди“, „полупансион“, „легло и закуска“, „ол инклузив“ („All inclusive“) са термини, с които се срещаме винаги при резервация на хотел. Но какво се крие зад тяхната същност?

Според Наредбата за категоризиране на средствата за подслон, местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, категорията на всеки едни туристически обект се определя на базата на съответствие с минималните задължителни изисквания за изграждане, обзавеждане и оборудване, обслужване, предлагани услуги и професионална и езикова квалификация на персонала.

В зависимост от това хотелите мога да имат от „една“ до „пет звезди“, мотелите, пансионите, почивните станции, семейните хотели и самостоятелни стаи могат да бъдат максимално с „три звезди“. Логично е с увеличаване броя на звездите, изискванията към даден туристически обект да нарастват.

Например в къмпинг, бунгало или хотел с „две звезди“ се изисква топла вода, вентилационна система за санитарните помещения, в стаите да има пердета, гардероб, тоалетка с огледало, телефон, а услугите, които се предлагат, са информация, обмяна на валута, вещи под наем, пощенски услуги, щанд за сувенири и необходими вещи. Най-много се оказва броят на хотелите регистрирани в категорията „три звезди“, следвани от „четири звезди“, според данни на Националния туристически регистър.

Това означава, че един тризвезден хотел трябва да има следните характеристики: асансьор, ако сградата е по-висока от 3 етажа, телефон, минибар, телевизор, кърпи и аксесоари за баня в стаите. Допълнителните услуги, които тук се предлагат са пране, гладене, химическо чистене, румсървиз, преса, повикване на такси и др.

Курортът „Албена“

От персонала се очаква езикова подготовка и униформено облекло. Това, което отличава четиризвездните хотели от вече изброените са: наличието на ресторант със самостоятелни зали, кафе-сладкарница, бар и евентуално банкетно-конгресна зала, закрит или открит плувен басейн, фитнес център, сауна и медицински кабинет. Не само за четиризвездните, но и за петзвездните хотели, се конкретизира, че стаите трябва да се състоят от дневна и нощна част, интериорът им да бъде луксозен, богат на аксесоари, озеленяване и декорация, а по стените да има художествени произведения – картини, графики, цветни пана.

В хотелите с „пет звезди“ предлаганите услуги са повече, като например: солариум, масаж, игрища, боулинг, фризьорски салон и козметика, рент-а-кар и 24-часов румсървиз. Смяната на бельото и хавлиите е едно от основните съображения на гостите, но честота им зависи от категорията на хотела. За обекти, притежаващи „една звезда“ и „две звезди“, подмяната се осъществява минимум на 3 дни, за „три звезди“ на 2 дни, за „четири звезди“ всеки ден и за „пет звезди“ според желанието на гостите.

Но не само звездите определят цената на стаята, а и фактът дали в нея се включва закуска, предлаганите хранения са на базата полупансион, пълен пансион или вече доста разпространеното „ол инклузив“. Важно е тези понятия да се изяснят, защото по този начин можем да спестим или да похарчим повече от определения ни бюджет.

Обикновено хотелите включват в цената на нощувката и закуската. Това e валидно и за хотели от тип ББ (Bed and Breakfast). Полупансионът (HB-Half Board) осигурява закуска и избор на обяд или вечеря на шведска маса. Пълният пансион (FB-Full Board) се състои от 3 хранения на ден, а „ол инклузив“ покрива всички ястия през деня и междинните закуски. Всеки един хотел определя дали напитките са включени или клиентът трябва да заплати допълнително за тях.

Лято е и „плуваме“ в море от оферти и промоции с примамващи цени и условия. Където и да изберем да почиваме, нужно е внимателно да се проучи всеки детайл и ако нещо е прекалено евтино, да сме нащрек.

За резервация на хотел могат да се използват услугите на познати туристически агенции или да се избере все по-популярното средство – самостоятелно резервиране чрез сайтове. Вече съществуват няколко такива, които са се доказали на пазара в продължение на години и могат да се използват с пълна сигурност, бързо и лесно. Тези сайтове също така предлагат важна информация под формата на отзиви, които клиентите представят след престоя си в хотела. На базата на тези автентични мнения може бързо да намерим или да се откажем от избрания хотел.

Но където и да сме, най-важното е да бъдем в компанията на любими хора и да се наслаждаваме на ваканционните дни. Защото това е времето, което сме чакали цяла година, и е необходимо, за да се заредим с нова енергия, топлина и позитивност за предстоящите мрачни и зимни дни.

Това е времето, през което изцяло трябва да се отдадем на обичания човек, да се сближим и романтично, на чаша вино по залез слънце да разговаряме. Да разговаряме за всичко, което не сме успели да си кажем през годината или ежедневният стрес ни е направил малко чужди. Това е времето, когато безгрижно можем да играем с децата си и да не забравяме, че тези моменти ще останат не само в техните спомени, но и за нас – възрастните ще бъдат храна за години напред. Весела и слънчева лятна почивка!