Пародонтозата – как да се предпазим

1
Добави коментар

Пародонтитът, известен още като пародонтоза е инфекция на тъканите, които поддържат зъбите. Милиони хора страдат от нея, някои дори не подозират за проблема. Тя се причинява от бактерии, образуващи плаката в устата.

Миейки зъбите си, ние отстраняваме само част от тази плака. Останалата се втвърдява в зъбен камък.

Той се оформя около венеца, което може да доведе до раздразване и заразяване на венците, което води до самото заболяване.

Пародонтозата има два етапа.

Първият етап е гингивит, характерен с възпаление на венците и е ранен стадий на пародонтоза. Бактериите са между венеца и зъба, което поражда възпалението.

Вторият етап е пародонтозата, която ако не се лекува навреме, може да доведе до необратимо увреждане на венците, зъбите и околните кости.

При нея тъканта, която държи зъбите за костта е разрушена, което води до отдръпване на венците от зъбите и може да доведе до загубата им.

Кое увеличава риска от пародонтоза?

Тютюнопушенето
Лоша орална хигиена
Някои заболявания като диабет
Някои видове лекарства, като тези за лечение на рак
Криви зъби
Рядко, но може да се наблюдава и при бременни

Изследователи са установили, че за хората със заболяване на венците има по-голяма вероятност да страдат от исхемична болест на сърцето.

Тяхната теория е, че бактериите в устната кухина могат да повлияят на сърцето. Влизайки в кръвния поток се свързват с мастните плаки в сърдечните кръвоносни съдове и допринасят за образуването на съсиреци.

Пародонтозата най-често засяга хора в средна възраст между 35 и 45 години, но се случва макар и рядко и при тинейджъри. В пубертета хормоналните промени биха могли да изложат децата на по-голям риск от пародонтоза.

През този период повишеното ниво на хормони като прогестерон и естроген може да доведе до повишено кръвообращение във венците. Това от своя страна предизвиква по-голяма чувствителност, подуване и зачервяване.

Пародонтозата е предотвратима, стига да спазваме определени правила.

Трябва да мием зъбите си по два пъти на ден и да ползваме конци за почистване на междузъбните пространства.

Да сменяме четката за зъби на всеки два месеца.

На всеки шест месеца да правим профилактичен преглед при зъболекар, който ще ни посъветва кога да почистим зъбната плака и зъбния камък, ако има такива.

Да редуваме пастите за зъби с такава, която е с флуорид.

Има билки, които помагат при пародонтит, които можем да ползваме като превенция: смирна, мащерка, пасти за зъби, в които има лайка, градински чай, вода за изплакване на уста на билкова основа, съдържаща мента. Те подобряват здравето на венците.

Храната, която консумираме трябва да е питателна и балансирана.

В момента, в който забележим някои от симптомите на пародонтоза, незабавно трябва да се обърнем към зъболекар.

Симптомите на пародонтоза са :

Червени, подути и раздразнени венци.
Хроничен лош дъх и вкус в устата.
Промени в зъбите като например раздалечаване.
Отдръпване на венците от зъбите.
Гнойни торбички по венците.

Спазвайте добра орална хигиена и посещавайте редовно вашия зъболекар за здрава и красива усмивка.