Управителят на научния фонд подаде оставка

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

акад. Владимир Овчаров

© Красимир Юскеселиев

Акад. Владимир Овчаров е подал оставка като управител на фонд „Научни изследвания“ (ФНИ). Пред „Капитал“ той потвърди, че днес на обяд министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова е подписала споразумението за прекратяването на неговата длъжност.

„Не мога да се разбера по някои въпроси с изпълнителния съвет на фонда. Това, което ми нареждат, не мога да го изпълня.“ Така акад. Овчаров обясни решението си да напусне. Конфликт е настъпил около годишната оперативна програма за дейността на фонда, която управителят е изготвил, министърът – подписал, но срещу която Изпълнителният съвет е имал възражения и е искал тя да се „премахне“. Комисия на акад. Овчаров е изготвила и доклад за класираните на предишната конкурсна сесия проекти, по които има нарушения, но Изпълнителният съвет не се е съгласил той да бъде оповестен публично.

Според правилника на ФНИ управителят изготвя годишната оперативна програма, годишния отчет за дейността и проект за бюджет на фонда и ги представя за приемане и одобрение на изпълнителния съвет. В случая вероятно не е било постигнато съгласие по тези точки между управителя и съвета.

В началото на годината, проверка на Инспектората на Министерския съвет установи множество злоупотреби и некоректни практики по време на последната конкурсна сесия на фонда. Бяха доказани „възможности за проява на субективизъм при разпределяне на публични средства“ и „незаконосъобразно разходване на публични средства от страна на фонда, без процедури по Закона за обществените поръчки“. Това, както и протестите на учените от края на миналата година, станаха причина за оставката на образователния министър Сергей Игнатов. Фондът обаче вече беше сключил договори с бенефициентите (и в повечето случаи изплатил средствата по проектите) и все още не е ясно дали и как тези договори могат да бъдат отменени.

Акад. Овчаров беше избран за управител на фонда от наследника на Игнатов – акад. Стефан Воденичаров, в края на февруари. Той е лекар, между 1999 и 2008 г. е бил ректор на Медицинския университет – София. През 2010 г. се пенсионира и остава професор в Медицинския и Софийския университет.

Тогава беше избран и новият изпълнителен съвет с председател проф. Пламен Мишев (икономист, ръководител на катедра „Икономика на природните ресурси“ в УНСС) и зам.-председател проф. Анна-Мария Тотоманова (филолог, ръководител на катедрата по кирилометодиевистика в Софийския университет). При избирането им бившият директор на фонда проф. Емил Хорозов сигнализира, че според неговите проверки и Мишев, и Тотоманова също са печелили проекти с нарушения.

По време на краткото управление на служебния министър Николай Милошев, се работеше по нови правила за работата на фонда и се преразгледаха спечелилите и загубилите научни проекти. Беше обявена повторна конкурсна сесия за отхвърлените проекти, но тя все още не е тръгнала. Председателят на постоянната научно-експертна комисия по природни науки проф. Борислав Тошев коментира пред „Капитал“, че повторната конкурсна сесия все още не е пусната и работата по нея върви бавно. Отложен е и конкурсът за предложения на млади учени като причината според проф. Тошев вероятно са финансови проблеми.

Новото ръководство на министерството засега не дава знаци да работи по отстраняването на проблемите във фонда.