На индианския Джак Спароу му липсва харизмата

2
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Снимка: Форум ФилмВсъщност самотният рейнджър от заглавието не е Джони Деп, а този с доминото – скучно честен и предвидим момък.
Свикнали сме да гледаме Джони Деп силно гримиран още от „Едуард Ножиците“, но този път стилистите му са се престарали. Знаменитият секссимвол е доста променен в най-новия си филм „Самотният рейнджър“, но далеч не само заради дебелия пласт боя по лицето и мъртвата птица на главата си. Той изглежда наедрял и подпухнал, има стар и изморен вид. Остават надеждите, че това е само екранна измама, умишлено търсена в името на конкретния му герой. Този път Джони Деп не е пиратът Джак Спароу, а луд индианец, но подхожда към ролята по сходен начин – с всяка мимика подчертава, че иска да бъде комедиен герой и да играе със самоирония. Ранните му фенове обаче прекрасно знаят, че той може много повече и затова вече им става все по-трудно да преглъщат такива негови превъплъщения.

Не може да не направи впечатление и нарастващият брой участия на Деп в разочароващи филми. „Тъмни сенки“, „Туристът“, „Алиса в страната на чудесата“ и „Обществени врагове“ в рамките на последните 4 години започват да идват малко в повече и да събуждат подозрения за пропадане в стил Никълъс Кейдж. Интересно как Деп ще успее да забележи и прекъсне тази тенденция, при положение че избягва да гледа филмите си.

А иначе „Самотният рейнджър“ не е нищо повече и нищо по-малко от това, което се очаква от него. Той е логично описван като „Карибски пирати“ в Дивия запад – продуциран от Джери Брукхаймър и режисиран от Гор Вербински (дуото зад превърналата се в емблематична пиратска поредица), приключенският уестърн притежава предостатъчно атмосфера, динамика и лек хумор, за да бъде добро лятно развлечение. Но му липсва всякаква дълбочина, с която да предизвика реална емоция у зрителя.

На хартия изглежда добра идея формулата на „Карибски пирати“ да бъде пренесена в уестърн жанра, а наливането на 250 милиона долара в продукцията би трябвало да гарантират зрелището. Само че няма вид към начинанието да е подходено с особена креативност, затова и критиците в Щатите реагираха обидено и положителните отзиви се броят на пръсти.

Всъщност рейнджърът от заглавието въобще не е индианецът на Джони Деп. Главен герой е маскираният Джон Рийд (изигран от Арми Хамър), който претърпява трансформацията от човек на закона към бунтар, борещ се за справедливост чрез всякакви методи. Рийд се завръща в родното си градче, където освен брат му и детската му любов го чакат и банда разбойници, предвождани от жесток маниак. Рейнджърът изглежда неподготвен за проблемите пред себе си, докато не започва странно партньорство с индианеца Тонто, от което и двамата имат какво да научат.

Голямото достойнство на „Самотният рейнджър“ е, че не се взима особено на сериозно и задържа вниманието отначало докрай, въпреки стабилната си дължина от над 150 минути. За кеф на запалените киномани са включени и няколко деликатни препратки към уестърн класиките. Филмът обаче надали ще се превърне в успешна поредица като „Карибски пирати“. Нито героят на Джони Деп притежава достатъчно чар, нито успява да постигне химия с който и да е от останалите персонажи. По-вероятно е в бъдеще да си останем на вълна „Джак Спароу“ – петата част на „Карибски пирати“ вече е потвърдена, и то отново с Деп в главната роля.

Снимка: Форум ФилмЧалнатият индианец Тонто вярва в духове и говори с кон, но е далеч от магнетичността на капитан Джак Спароу.