Салицилова киселина

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Салициловата киселина /salicylic acid/ представлява препарат, получен за пръв път от кората на бялата върба и листата на вечнозеленото растение гаултерия. В наши дни се получава по синтетичен път. Дерматолозите все по-често споменават тази киселина, която се оказва че има отлично антисептично действие и помага за почистването на горния слой на кожата.

Представлява безцветно кристално вещество със сладък вкус. Разтваря се добре в гореща вода. Салициловата киселина принадлежи към група лекарства, наречени кератолитици.

Избор и съхранение на салицилова киселина

Салициловата киселина се открива в разнообразни търговски форми – под формата на гелове, кремове, шампоани, разтвори за локално приложение и др.

Концентрацията й в отделните препарати варира между 0.5-2%. Салициловата киселина може да се закупи под формата на бял прах в пакетче, като цената й е около 2 лв.

Приложение на салицилова киселина

Салициловата киселина много често намира приложение в душ гелове, тоници, почистваща пяна за лице, ексфолианти. Широко се употребява в препаратите срещу изпотяване и козметиката срещу пърхот.

Най-известното приложение на салицилова киселина е използването й като суровина за получаване на аспирин. Друг известен начин на употреба е консервирането със салицилова киселина.

Допуска се добавянето й в малки количества при конфитюри, желета, мармалади и зеленчуци, защото предпазва от плесенясване.

Салицилова киселина в козметиката

Салицилова киселина се използва за лечение на псориазис, вирусни брадавици, акне, ихтиоза, атопичен и себореен дерматит. Тя има силно кератолитично действие на дълбочина в роговия слой, предизвиквайки излющването му. Подпомага нормалната кератинизация. Увеличава хидратирането чрез редукция на pH.

Салициловата киселина се отнася към бета хидрокси киселините и е единствената от тази група, която е намерила широко приложение в козметиката. Разтваря се добре в мазнини, поради което освен добър ексфолиращ ефект тя притежава и способността да преминава през мастния слой и да прониква дълбоко в кожата. Тази способност е от огромно значение за лечението на акне.

Тя почиства кожата от замърсители, стяга порите и по този начин възпрепятства появата на неприятните пъпки. Козметиката със салицилова киселина може да се прилага при мазна, суха и смесена кожа.

За да има добър ефект, обърнете специално внимание на концентрацията салицилова киселина в дадения продукт. Най-добре ексфолира роговия слой на кожата, когато се прилага в 1-2% концентрация.

Задачата на салициловата киселина, приложена в козметиката е да регулира клетъчното обновяване на кожата и да премахва вече ненужния слой от епидермиса. Тя действа антибактериално и противовъзпалително, заздравява възпалените участъци и ускорява процеса на премахване на пъпките. Има противогъбични и бактериостатични свойства, както и лек дезодориращ ефект.

Хората със суха кожа не бива да използват препарати със салицилова киселина повече от половин година. След този период трябва да се направи почивка поне 3 месеца.

Салициловата киселина се използва и за премахване на мазоли и мазолести образувания при възрастните.

Вреди от салицилова киселина

Салициловата киселина може да предизвика алергични реакции. Хората с чувствителност към салицила /аспирин/ не бива да я употребяват. Това се отнася и за бременни жени и кърмачки. През периода, в който се използва салицилова киселина не бива да се посещава солариум или да се правят слънчеви бани.

Салициловата киселина не бива да се прилага върху наранена или възпалена кожа. Не са известни лекарствени взаимодействия. Нежеланите лекарствени реакции от салициловата киселина могат да включват раздразнение, дискомфорт и контактен дерматит.