8 мита за високото кръвно налягане

20
Добави коментар

8 мита за високото кръвно налягане

Всеки пациент с високо кръвно налягане би трябвало да контролира неговите стойности с подходяща диета или цялостна промяна на начина на живот. Има обаче няколко мита, свързани с тоз проблем. Ето и някои от тях:

Високото кръвно налягане се предава по наследство. Няма какво да направя. И аз ще го имам задължително

                                                                                              

 

Високото кръвно налягане може да се предава по наследство. Ако Вашите родители или близки кръвни роднини имат и са имали високо кръвно налягане, то вероятността да Ви се предаде по наследство е голяма. Изборът на начин на живот обаче позволява на много хора, при които има такава опасност, да се предпазят. За целта вниманието на пациентите трябва да се насочи към:

Консумиране на подходящи ястия, които не съдържат натрий.Редовна физическа активностПоддържане на здравословно теглоПреборване на стресаИзбягване на тютюнопушенеСпазване на предписанията на доктораОграничаване на пиенето на алкохол Не използвам трапезна сол, така че мога да контролирам количеството на приемания натрий и това не повлиява на кръвното ми налягане

При някои хора, приемането на ястия, съдържащи натрий, може да доведе до повишаване на кръвното налягане. Но контрола върху приеманото от него количество означава повече от това да спрете да използвате солницата. Това означава и вглеждане в етикетите, защото до 75% от натрия, който консумирате, се крие в преработени храни като доматен сок, супи, подправки, консервени храни. Когато си купувате готови и пакетирани храни, четете етикетите. Търсете за надписи, които ориентират дали храната е със съдържание на натрий.

Използвам морска сол, когато готвя, вместо трапезна. Морската сол е с по-ниско съдържание на натрий.

Що се отнася за химическия им състав, морската и трапезната сол съдържат еднакво количество натрий – 40 %. Трапезната сол е комбинация от два минерала – натрий и хлорид.

Чувствам се добре. Не трябва да се тревожа от високото си кръвно налягане

Над 76 милиона възрастни американци са с високо кръвно налягане и много от тях не го знаят и не чувстват типичните за това заболяване симптоми. Този проблем обаче е сериозен. Ако не се контролира, високото кръвно налягане може да причини сериозни здравословни проблеми. На него се дължат до голяма степен и смъртни случаи, причинени от сърдечен удар.

Пациентите с високо кръвно налягане са нервни, потят се, трудно спят и лицето им се зачервява. Нямам тези симптоми и следователно нямам високо кръвно налягане.

Мнозина пациенти с високо кръвно налягане имат този проблем в продължение на години, без да са наясно. Високото кръвно налягане често се нарича „тих убиец”, защото няма симптоми, може да не сте наясно, че причинява проблеми с Вашите артерии, сърце и други органи. Не правете грешката да мислите, че конкретни симптоми ще Ви информират за проблеми с високото кръвно налягане.Всеки трябва да знае конкретните стойности на кръвното си налягане. Диагноза може да се поставя само от специалист.

Прочетох, че виното е полезно за сърцето, така че мога да пия колкото си искам от него.

Ако пиете алкохол, включително и вино, то това трябва да е с мярка. Редовната и прекомерна употреба на алкохол, може да увеличи кръвното налягане значително. Може да причини и проблеми със сърцето, които да доведат до удар или да увеличат Твърде много пиене на алкохол може да доведе до рак, наднормено тегло, алкохолизъм, самоубийство и инциденти и може да доведе до пристрастяване. Онези, които пият алкохол, трябва да ограничат консумацията му до не повече от две питиета дневно за мъжете и две питиета – за жените.

Имам високо кръвно налягане, докторът ми го мери редовно и затова не е необходимо да го меря сам вкъщи.

Кръвното налягане може да варира и затова измерването му в домашни условия и записването на стойностите му може да осигури нужната информация на лекаря Ви, който да определи дали наистина имате проблем с кръвното и ако е така  – дали лечението Ви е правилно. Важно е кръвното налягане да се измерва по едно и също време всеки ден – сутрин или вечер – или както лекарят Ви препоръчва.

Изследване е установило, че имам високо кръвно налягане и тъй като сега е с ниски стойности, то аз спрях да си взимам лекарствата.

Пациент с високо кръвно налягане може да живее с този проблем през целия си живот. Той трябва да следва стриктно препоръките на лекаря си, дори ако това означава приемане на медикамент всеки ден до края на живота му. Чрез съветване с лекар може да осъществи успешно целите, свързани с лечението му и да се радва на по-добро здраве.