Хляб, тестени изделия и зърнени храни | Gotvarstvo.Net

1
Добави коментар

Хлябът е основна съставна част на нашата храна, макар че и у нас в структурата на потреблението се развива тенденцията да се намалява консумацията му, а да се увеличава консумацията на картофи, варива, животински продукти и др.

Хлябът е основна храна не само за здравия, но и за болния човек. Той е главният източник на въглехидрати, но съдържа и непълноценни белтъчини, както и незначително количество мазнини. Качеството на въглехидратите и белтъчините в хляба отговаря на качеството на зърнените храни, от които е получено брашното. Най-пълноценен е хлябът, приготвен с брашно от пълнозърнеста пшеница и ръжено брашно. Той е богат на витамини (особено от групата В) и соли на фосфора, калция, магнезия, мангана и желязото.

Усвоимостта на различните видове хляб е различна. Хлябът, приготвен от фино бяло брашно, се усвоява почти напълно и не оставя твърди или други остатъци. Хлябът, приготвен от брашно с трици, оставя много твърди частици, които дразнят червата. Това определя и диетичните качества на различните видове хляб. Хлябът, приготвен с брашно от пълнозърнеста пшеница или с ръжено брашно, е много по-полезен и по-вкусен.

Хлябът не трябва да се яде топъл. Най-добре се усвоява хлябът, отлежал един или повече дни. Той се дъвче по-дълго време и се просмуква по-добре от слюнката.

От брашното (главно на твърдата пшеница) се приготвят и редица тестени изделия — макарони, фиде, юфка, кус-кус и др.

От зърнените храни най-често се използват булгур, грис, ориз, овесени ядки и др. Освен с богат витаминен състав те се отличават и със съдържанието на много минерални соли — на магнезия, желязото, калция, фосфора и др.

Facebook

Twitter

Google+

Pinterest