Най-красивите птици на планетата видяна 7687 коментари 4

3
Добави коментар

Днес ви предлагаме да се насладите на нашия Топ 10 на най-красивите птици на планетата.

Разбира се има хиляди, ако не и милиони птици, които си заслужава да се видят. Ние обаче сме избрали десетте най-прекрасни.

10. Папагал лори. Тези малки и ярки папагали се срещат в Австралия, Нова Гвинея, Индонезия и Филипините. За тях се разправят странни истории – птиците всяка пролет започвали да падат, принуждавайки австралийците да ги носят във ветеринарните клиники.

Четете още: Въпрос на деня: Защо фламингото е розово?

9. Американски керкенез. Вирее по цялото Западно полукълбо – от Канада на север до Фолкландските острови на юг. Една от най-изящните и дребни грабливи птици.

Четете още: Танзания – страната на красивите животни

8. Атлантическа тъпоклюна кайра. Тези птички гнездят на групи или колонии по скалистите брегове на Североатлантическия океан. Хранят се с дребни риби и морски безгръбначни животни. За жалост са твърде доверчиви към хората, поради което популацията им е силно намаляла.

7. Венценосен жерав. Обитава Западна и Източна Африка. Изключително романтична птица – ухажването при нея може да е съпроводено от танци, включващи подскоци, тичане, пляскане с крила, подхвърляне на стръкове трева или поклащане на главата. С красивия си външен вид и брачните си танци тези жерави печелят място в нашата класация.

6. Червен кардинал. Вирее предимно в източните щати на САЩ, както и в Югоизточна Канада и Мексико. Окраската на самците е яркочервена, с черна „маска“ на лицето. Самките са преимуществено сиво-кафяви, с червени пера по крилата, гърдите и врата. При това имат по-слабо изразена „маска“ от самците.

5. Земеродно рибарче. Широко разпространена птица. Придвижва се само с помощта на крилата си, тъй като крачетата й са твърде къси. Отблизо погледнати перата му изглеждат невзрачно – ярките цветове се постигат чрез пречупване на светлината. Земеродните рибарчета обичат уединението и рядко се показват пред хора. Песента им представлява прекъснат писък – „тиип-тиип-тиип“.

4. Червен папагал ара. Въпреки величествения си вид ара е имал нелека съдба. Индианците от векове ловят тези птици, използвайки месото им за храна, а перата им за украса и оперение на стрелите си.

3. Мандаринка. Птица от семейство гъски. Лети бързо и маневрено, лесно излита, при това понякога директно нагоре. За разлика от повечето гъски често може да се види по клоните на дърветата или на крайбрежните скали. Ловът на мандаринки е забранен, тъй като видът им е внесен в Червената книга. Птицата се развъжда изкуствено като декоративна.

2. Райска танагара. Обитава източна Колумбия, Боливия, Бразилия, Френска Гвиана и Гаяна. Видът й е много специфичен – яркозелена муцунка и светлосини гърди. Никой не остава равнодушен към тази прелест.

1. Паун. Единствената птица в класацията ни, опитомена от човека. Характерна особеност на мъжките пауни са силно развитите горни пера, които често се приемат погрешно за опашка. Пауните отдавна са на почит на Изток, на Запад хората също обичат тази птица. В индийската митология се споменава, че когато Кришну и Радха – двете въплъщения на бог Вишну – ранцуват и се радват на вечната любов, пауните ги гледат.