Високото кръвно налягане и заболявания на очите

14
Добави коментар

Предизвиква ли високото кръвно проблеми с очите?

Освен че причинява проблеми със сърцето и бъбреците, нелекуването на високото кръвно налягане може да се отрази негативно и върху очите. Това е свързано с нарушаването на работата на кръвоносните съдове в ретината и по-специално в задната част на окото, където се фокусира изображението. Заболяването е популярно с името хипертензивна ретинопатия. Последствията могат да бъдат сериозни, ако не бъдат отстранени проблемите с високото кръвно.

Какви са симптомите на хипертензивната ретинопатия?

Най-често пациенти с такова заболяване не усещат симптоми и затова то може да бъде открито само при рутитен преглед при офталмолог.  И все пак сред симтомите, които се проявяват са главоболие и проблеми с очите.

Как се диагностицира хипертензивната ретинопатия?

Професионален лекар офталмолог може да диагностицира хипертензивната ретинопатия. За целта той ще използва офталмоскоп, инструмент, който прожектира светлина, за да може да разгледа очите подробно. Сред признаците на това заболяване са  – стесняване на кръвоносните съдове,  петънца върху ретината, кръвоизливи и други.

Как се лекува  хипертензивната ретинопатия?

Най-добрият начин да се контролират проблеми с очите като тези, предизвикани от хипертензивна ретинопатия, е адекватния контрол върху кръвното налягане.

Може ли да се избегне появата на това заболяване?

За да се предпазят от поява на хипертензивна ретинопатия, клиентите трябва да следят стойностите на кръвното си налягане и ако то е твърде високо трябва да вземат необходимите мерки. Сред тези мерки са например промяна в начина на хранене и спазване на диета, правенето на повече физически упражнения и приемане на необходимите медикаменти, предписани от лекаря специалист.

За да се следят и измерват по-точно стойностите на кръвното налягане е добре да се използват и подходящите апарати. Днес на пазара има достатъчно марки, които предлагат такива модели. Сред тях са японските Omron и Sendo, които са изключително точни.  Пациентите могат да се доверят на тях , за да следят редовно кръвното си налягане и да избегнат проблеми, причинени от високото кръвно, сред които са и тези, засягащи очите.

Последно обновена: Февруари 08, 2014