Цветни прически за кучета

2
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Някои кучешки породи задължително трябва да посещават фризьор. Едни, за да не им е топло през лятото, други от естетическа гледна точка. Всъщност дори дългокосместите породи, като например самоедите си имат естествен терморегулатор от космена покривка и е вмешателство да вземеш лятото да острижеш един такъв красавец. Но при пуделите, кокерите и други породи е едва ли не въпрос на чест и на грижа да му направиш прическа и да се съобразиш със сезонните му нужди.

Лично аз не мога да си и представя, че ще имам куче, което да топирам, боядисвам и подстригвам. Аз искам бяло куче, защото харесвам белия цвят. Не знам дали някой иска червено, зелено или синьо куче. Наистина все пак по-хуманно ми се струва боядисването пред генното инженерство с развлекателна цел, но от човечеството всичко може да се очаква. Тези породи, които подлежат на такива процедури са ми напълно непонятни, но пък много хора държат да имат любимец именно от такава порода. Не, че не може да си собственик на немска овчарка и да решиш да й направиш супер пънк прическа, но все пак някои породи са по-податливи на фризури от други.

Чудя се, стопаните на пудели и други къдравелки не прекаляват ли с естетиката?

За да е по-красиво, по техни критерии, те подлагат животното на най-разнообразни фризьорски процедури – боядисват го, решат го, топират го…

Принципно изкуствено селектираните породи подлежат на такива посегателства, можеш да направиш прическа на пудел, за да е по-интересен.

Но какво печели горкото животно, ако е вапцано във всички цветове на дъгата? Животните не са като хората да имат някакво силно изявено его, че да се радват на възхитените или ужасени погледи на минувачите или на зрителите на модното кучешко ревю?

Хората, които го правят твърдят, че обичат домашните си любимци, но на мен все пак ми е доста странна тази любов.

Както и майки, които от малки започват да гримират децата си и да ги въвеждат в дебрите на висшата мода?

И после казват – ами на тях им харесва. Едва ли на някое животно ще му хареса да стои мирно да го дърпат и решат и прочие и то с часове, пред това да тича, да си гони опашката и да се занимава с по-интересни кучешки работи или да си лежи блажено и да се радва на топлото слънце.

Жалко, че кучетата не могат да говорят, иначе да ги попитаме.

Но поне да попитаме онези, които имат за приятели кучета от подобни породи. Бихте ли причинили това на четириногите си приятели?