Знаем ли как и колко често да мием ръцете си

1
Добави коментар

Да спазваме добра хигиена, означава и да мием редовно и старателно ръцете си. Когато ползваме обществена тоалетна, когато се прибираме вкъщи, преди хранене и т. н. Може да не ви се вярва, но голяма част от хората не само, че не мият добре ръцете си, но и често пропускат да го правят.

В проучване на Мичиганския университет е било документирано поведението на 3700 души в местните обществени тоалетни. Това, което открили наблюдателите е, че 25% от посетителите не си мият ръцете достатъчно време, което е около 20 секунди. Толкова е необходимо, за да можем да премахнем микробите.

Друга група не са използвали сапун, а само вода, трети са подминали мивката, пропускайки измиването на ръцете си. Може би е логично, че най-големите нарушители на хигиената не са били в дамската тоалетна.

Ако 15% от мъжете не са си измили ръцете, то процента при дамите е наполовина. Също така само половината от мъжете използвали сапун, за разлика от жените, при които процентът е бил 78.

Забравяме, че бактериите са навсякъде. По диспенсъра за хартия, дръжката на вратата на тоалетната, смесителя на мивката и други повърхности, които докосваме. Знаем, че е трудно да напуснем обществена тоалетна с напълно чисти ръце, но това не означава, че трябва да избягваме да ги мием.

Бактериите, които се задържат по ръцете ни могат да предизвикат инфекции или да пренесат вируси. Повечето от нас разполагат с гел дезинфектант в чантата си. Той е алтернативно решение, само в случай, че нямате достъп до сапун и вода.

Въпреки алкохолната основа на тези гелове, чрез тях не могат да се премахнат всички замърсявания, а само повърхностните бактерии. Не забравяйте да миете редовно ръцете си, в продължение на 20 секунди. Едно тяхно неизмиване може да ви причини сериозни здравословни проблеми.