Какво представлява овулацията и кога настъпва тя?

17
Добави коментар
theones
theones

Какво представлява овулацията и кога настъпва тя?

юли 07, 2013
Здраве

0

 За всяка жена, особено за тази, която иска да забременее, е изключително важно да знае кога настъпва овулацията и как да изчисли момента на нейното случване. Нека най-напред, започнем с обяснение на това, какво всъщност представлява овулацията?

Овулацията е процес, който настъпва на 14-я ден след последния ден от менструацията, ако тя е редовна и цикъла трае 28 дни. Това означа, че ако цикъла продължава 30 дни, то тогава овулацията ще настъпи на 16-я ден. Именно тогава, една доминантна яйцеклетка узрява, фоликула се пука и тази яйцеклетка се  откъсва  от яйчника и поема по яйцепровода. Точно сега тя трябва да срещне сперматозоида, който да я оплоди и след девет месеца, да се роди бебенцето. Сега решаваща роля има не само жизнеспособността на яйцеклетката, но и скоростта и бързината на най-нахалния сперматозоид. Фазата на плодовитост може да трае 2 дена преди и 2 дена след самата овулация. Това зависи изцяло от способностите  и на яйцеклетката и на сперматозоидите. Ако яйцеклетката не бъде оплодена, тя се абсорбира от лигавицата на самата матка.  И така трябва да чакате до следващия месец.

По време на самата овулация, има някои издаващи я симптоми.

1.Цервикалната слуз ( влагалищно течение). Тя спомага за по-лесното придвижване на сперматозоидите по време на овулацията. При всяка жена, течението е различно и откъм цвят и откъм количество. Целта на това течение, при всяка една жена,  е една и съща- то служи за улеснено придвижване на сперматозоидите.

  2.Напрежение или болки в областта на гърдите. Това е един от най-сигурните симптоми, за настъпването на овулацията а в последствие и на бременността. Причината за това напрежение в гърдите, понякога съпроводено с болка, е увеличение на нивата на хормона простегерон.

3.Леко покачване на температурата.  Точно след овулацията, когато яйцеклетката се отдели, температурата на тялото леко се покачва с приблизително 1 градус. Можете и сами да установите това, като си измервате температурата сутрин по време на този период.

4.Друг издайнически симптом може да бъде и увеличеното желание за секс през този период. Именно поради факта, че сте точно  в плодовит период, целия организъм инстинктивно Ви подбужда, че точно сега е времето, като Ви увеличава желанието за секс.

За всяка жена, гореизброените симптоми могат да имат различна степен на проява, я някои дори да липсват. Затова,  най-важното е всяка жена да познава своето тяло и да следи неговите индикации. Човешкият организъм  е толкова интелигентен, че сам ще Ви насочи кога и какво  да направите в този толкова важен момент за всяка една жена, която иска да забременее.

VN:F [1.9.22_1171]

Ако статията Ви е харесала, оценете я:

Rating: 10.0/10 (4 votes cast)

Какво представлява овулацията и кога настъпва тя?, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

tweet

При запек, чай от майчин лист (сена)

Фунийки с крем ванилия

Още от тази категория

Как да се грижим за…

яну 08, 2015
0

При настинка и…

дек 12, 2014
0

Щадете организма си…

ное 26, 2014
0