Атрактивен скален кът – спирала за билки и подправки

16
Добави коментар

Дом и градина;
май 20, 2009 – 9:44 pm –

Категория: Градина

Тази спирала изградена от камъни и пръст е прекрасен начин да аранжирате подправките и билките в градината си. Освен, че  е атрактивна, спиралата дава възможност да съчетаете множество разнообразни растения върху сравнително малка площ.

Скален кът с билки и подправки

Каменната спирала е решение, изградено изцяло с материали от природата и функционира в съответствие с природните закони. Благодарение на гравитацията водата се просмуква между отделните нива. По този начин почвата на върха остава по суха, а в долната част е почти-винаги влажна. Освен с влагата, разположението на растенията трябва да се съобрази и с предпочитанията им към светлината. Горната част на спиралата е изложена на слънчева светлина през целия ден, докато основата се огрява от слънцето само в определени части на деня.

Освен, че ще имате удоволствието да откъснете любимата си подправка от собствената си градина, поддръжката и засаждането на билковата спирала е лесно и приятно занимание.

Как да изградите сами каменна спирала в градината си

1. Пред всичко трябва да подберете мястото, където ще разположите спиралата.  Определете центъра и на мястото забийте колче. Вържете за него канап с дължина около 1м. На другия край на канапа вържете голям пирон или друг заострен инструмент и очертайте окръжност с диаметър 2м.

2.Започнете изграждането на основата като следвате периметъра. Подредете камъните в кръг и го запълнете със суха пръст. Височината на основата трябва да бъде около 35-40см.

3. Изградете спирала. За целта подреждайте камъните по периметъра, като непрекъснато увеличавате височината на бордюра. Пространството между камъните запълнете с пръст. Така трябва да достигнете около 1м. височина.

4. Полейте спиралата добре и изчакайте няколко дни. През това време пръстта леко ще слегне и пластовете ще се наместят.

5. Можете да започнете със засаждането.

Запомнете най-важното:

Нека работата в градината Ви доставя удоволствие. Не гонете срокове и норми. Използвайте въображението си и се наслаждавайте на близостта с природата.

Скален кът с билки и подправки

Използвани материали: amberdc

Вашият отговор по темата:

Етикети: билки, камъни, подправки, скален кът, спирала Категория: Градина | Няма коментари »

Ако тази статия ви харесва, гласувайте за нея: