Сестрата на Илияна Йотова отново оглави НЗОК

1
Добави коментар
mignews
mignews

Депутатите избраха с пълно единодушие д-р Румяна Тодорова за управител на Националната здравноосигурителна каса. Двамата кандидати за поста бяха Румяна Тодорова, предложена от парламентарната група на Коалиция за България, и д-р Динчо Генев – от ДПС.„За” кандидатурата на Тодорова гласуваха единодушно 101 народни представители.

Тя беше управител на НЗОК при управлението на тройната коалиция. Сега нейният мандат е до 12 февруари 2015 г.  „За” кандидатурата на д-р Динчо Генев гласуваха 30 депутати, „против” – 2, 69 се въздържаха.  Миналата седмица депутатите от БСП и ДПС прекратиха предсрочно мандата на управителя на НЗОК Пламен Цеков. За оставката му настояваха съсловни организации и здравният министър Таня Андреева.

ГЕРБ внесе днес в Конституционния съд искане отстраняването на Цеков от поста да бъде обявено за незаконно. Румяна Тодорова заяви пред депутатите, че НЗОК не бива да остава монопол.   Д-р Генев също се обяви за демонополизиране на НЗОК и създаване на конкуренция между различни здравни каси.

Тодорова: Имам куп въпроси

Румяна Тодорова заяви, че в рамките на 10 дни трябва да получи отговор на важни въпроси, които формулира така:

– защо липсват направления в определени региони,

– как върви изпълнението на бюджета към момента, каква ще бъде прогнозата до края на годината,

-на каква финансова база стъпваме преди да започнем преговори с Българския лекарски съюз,

– от НАП да ни кажат каква е събираемостта, за да разберем с какъв бюджет евентуално ще се работи следващата година и колко е броят на неосигурените,

-дали сред тези, които в момента ползват новите дейности в НЗОК, има неосигурени и трябва ли да останат те в касата и защо не си плащат вноските.

Тодорова: С Илияна сме расли в патриархално семейство

Новият стар ръководител на НЗОК каза, че не се е занимавала с политика и не възнамерява и да се занимава.  Държа на експертното си ниво и искам да работя като експерт, коментира тя пред журналисти в парламента в отговор на въпрос дали е политическо назначение, тъй като сестра й Илияна Йотова е евродепутат.  Сестра ми е с шест години и половина по-млада от мен, расли сме в патриархално семейство, където винаги се зачита мнението на по-големия, обясни Тодорова. Никой не е в състояние да ме накара да взема решение, ако не съм убедена, подчерта тя.
Преди избора

Депутатът от БСП Емил Райнов представи кандидатурата на д-р Румяна Тодорова.  „Тя е безпартийна. В този момент, когато има пълна липса на прозрачност в касата, д-р Тодорова е експертът, който може да върне доверието в институцията, която се грижи и управлява средствата за здравето на всички нас”, посочи Райнов.

Депутатът от ДПС д-р Тунчер Кърджалиев представи кандидатурата на д-р Динчо Генев. „Д-р Генев има професионална кариера повече от 25 години и е управител на МБАЛ във Варна. Той би могъл да управлява успешно НЗОК в интерес на гражданите и специалистите в здравната система”, заяви д-р Кърджалиев.

По непотвърдена информация Динчо Генев ще стане подуправител на Здравната каса.