Може ли да се излекува детската церебрална пареза?

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Синът ми е на 4 години и е с детска церебрална пареза. Не мога да го гледам как се мъчи, но като че ли вече нямам надежда за излекуването му. Ще си върне ли здравето? Не мога да се оплача от лекарите, които го наблюдават, но сякаш при него нищо не се променяПри повече от 80 на сто от болните деца се наблюдава подобрение след адекватно лечение. Те ходят на училище сами, завършват висше образование, проявяват се като социално активни граждани. Според Световната здравна организация броят на излекуваните от това заболяване деца продължава да расте, като се има предвид, че медицината е доста напреднала. Известно е, че около 10 на сто от децата инвалиди с пареза чакат и медицинска, и социална помощ. Статистиката показва, че в България има около 12 000 инвалиди на възраст до 18 години, 9000 от тях са с детски церебрален паралич. Причините за възникването на това заболяване са повече от 400. И те са всевъзможните инфекции по време на бременността на майката.

При около 60 на сто от новородените с пареза майките са прекарали грип, ангина, херпес, хламидии по време на бременността. Всичко това води до кислородно гладуване на плода, а оттам и до изменения в структурите на главния му мозък.

Към това заболяване упорито водят и сърдечносъдовите и бъбречните заболявания на майката, стресът, който тя е преживяла по време на бременността, а и преди това.

Не бива да пропускаме и външните фактори като лошите екологични условия в някои райони на страната, въздействието на радиационния фон и отровните химикали, които понякога дишаме с въздуха. В такива случаи в структурата на мозъка на още нероденото попада билирубин и се образува т.нар. билирубинова енцефалопатия. Днес все повече от бъдещите майки имат проблеми с кръвта, а това води до липсата на достатъчно кислород за плода и мозъчно увреждане на по-късен етап. Резултатът: деформирана глава, изкривени крака и ръце, изкривено гръбче, изоставане в умственото и физическото развитие.

Успешното лечение преминава през преодоляването на “умствената пареза” у възрастните. Това е точно така, защото успешно лечение има само при успешно единодействие между родител, педиатър невролог, рехабилитатор, ортопед, логопед, психолог, педагог, стоматолог и офталмолог с насоченост за работа с такива деца. Когато едно или повече звена от тази верига се “парализира”, лечението е обречено на неуспех. Изключително важно е след проведена операция на детето веднага да се провежда рехабилитация, целяща да се постигне увеличаване на мускулната маса и сила. Прескачането на този етап може да опорочи и дори да обезсмисли оперативната намеса. Медалът има и обратна страна – опитите да се лекува само консервативно, да се избягват или да се забавя времето за оперативните процедури водят задължително до много слаби резултати.

Впрочем!

Колкото в по-ранна възраст се оперира болното от детска церебрална пареза дете, толкова по-добри са резултатите. С течение на годините порочният натиск на небалансираната мускулатура довежда до необратими промени в костите и положителните резултати стават все по-недостижими.

Яна БОЯДЖИЕВА