Пътешествието Единбург

26
Добави коментар
Podmosta.bg
Podmosta.bg

Единбург не е като другите градове. Всеки, който живее на това място, или го е посещавал за кратко, може да се съгласи. Столицата на Шотландия притежава едно уникално очарование, скрито на всеки квадратен метър от града. Дали ще е малко магазинче за чай и топъл шоколад, симпатично кафене на някоя главна улица, уханието на свежа зеленина в парка или просто една от множеството туристически дестинации, Единбург има какво да предложи на своите жители и посетители. А градът притежава и дава толкова много.

 Първата ми среща с Единбург беше преди почти 2 години, когато излязох от летището, спрях се, за да вдишам чистия въздух, след което се запътих към такситата, влачейки огромен куфар след себе си. Шофьорът ме поздрави и ми помогна да кача багажа си в колата. След като му казах адреса, той ми съобщи колко време щеше да отнеме пътуването. Беше човек на средна възраст, много любезен и с прословутия трудноразбираем шотландски акцент. Приготвих се за половин час мълчание, защото бях свикнала, че нито пътниците, нито шофьорите изгряха от желание да разговарят.
Спомням си изненадата си, когато за този половин час говорихме за университета, специалността ми, Единбург, родната ми държава, която се оказа, че той беше посещавал. Говорихме и за българските вина и това къде можеш да намериш такива в Единбург, макар и доста скъпо. Нещо повече, шофьорът прие ролята и на туристически гид, обяснявайки ми по малко за всяко място, което подминем. Но истинското ми удивление дойде когато той спря брояча, само за да направи една кратка обиколка и да ми покаже още от града, и го пусна едва когато се върнахме на първоначалния маршрут. Какво се случи току-що?!

 Това едва ли е ежедневие за шофьорите на таксита. Може би съм имала късмет, но все пак това беше първата ми среща с местен. Е, как да не се почувствам уютно в този град?
 С времето опознах Единбург и разбрах, че тук има за всекиго по нещо. Искате да огледате града и да се раздвижите – изкачете Arthur’s Seat, 250-метровия хълм в Holyrood Park, откъдето можете да видите центъра, близките квартали, морето. А защо да не посетите Calton Hill, парк с различни културни паметници, както и обсерватория? И от двете места, гледката спира дъха (особено по залез).

Искате да видите историческата част на града – посетете Замъка на Единбург, най-притегателното място за туристи в Шотландия; разходете се по Royal Mile, улицата, която свързва този замък със замъка на кралицата (на тази улица е също така и внушителната St Giles’ Cathedral); изкачете няколкостотинте стъпала на Sir Walter Scott Monument, огромен паметник, посветен на известния шотландски писател.
Искате да пазарувате – няма проблем, Princes Street и George Street са вашето място, с огромния брой магазини по двете централни улици и по-малките улици около тях едва ли ще останете разочаровани.

Обичате музеи – Националният музей на Шотландия е изключително интересно място, безплатен е и лесно можете да изгубите целия си ден там. Същото важи и за Националната галерия и Музея на писателите. Нещо по-нестардартно?  Camera Obscura – светът на оптичните илюзии, и Our Dynamic Earth са добър избор.

Падате си по свръхестественото – организират се доста обиколки на гробища (Единбург е известен като един от най-обитаваните градове в света). Като стана дума за гробища, в едно от тях, Greyfriars Kirkyard, можете да откриете гроба на Tom Riddle (Lord Voldemort), а съвсем наблизо е и кафенето (The Elephant House), в което Роулинг е писала част от книгите си. Последните две места дават достатъчно основание Единбург да бъде считан за магьоснически град от немалко хора. А освен всичко това можете да отидете на някоя разходка из катакомбите, например Edinburgh Dungeons и Auld Reekie правят доста страховити шоута.
 Искате да видите повече от културния живот – в града има достатъчно театри и кина. Може би най-ценното обаче са фестивалите. Започвайки със световноизвестния Fringe, през International Film Festival и International Book Festival, до Military Tattoo, Beltane Fire Festival, International Science Festival, Art Festival и Hogmanay (Нова година), фестивалите са се превърнали в неразделна част от живота в града. А това са само най-известните.

Хората са приветливи, архитектурата е прекрасна, времето не съвсем. Но ако уцелите благоприятен ден и слънцето се е показало, ще видите зашеметяващата красота на шотландската столица.

Но това е Единбург на туристите. Истината е, че
Единбург е пътешествие.

Ако излезете навън и поемете по която и да е уличка в който и да е квартал, със сигурност ще откриете нещо ново и различно – малко магазинче за интересни неща, уютно кафене или скрита градинка. В това е и красотата на този град – макар и спокоен, той е саможив. Град за пътешественици.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]