Скрита камера

1
Добави коментар

 

Понятието може да включва няколко определения. Скрита камера може да се отнася за разузнавателни съоръжения, за шоу предавания – телевизионни, спортни, от всекидневния живот. Скрита камера също се отнася за скрити помещения, или пространства в различни съоръжения и постройки.

Пример за скрита камера в помещения може да се даде с египетските пирамиди, където погребаният фараон не е в мястото, където се предполага, а в тайни помещения много добре замаскирани. Естествено целта е да не се открие мумията на фараона, за да не се поругае. Такива скрити камери може да има в къщите като скривалища или трезори.

 

Шпионските скрити камери имат за цел да съберат шпионски сведения за даден субект с цел да бъде неутрализиран като резидент на чуждо разузнаване.

 

Третият вид са предназначени изключително за шоу предавания в реалити телевизионни предавания.  (на английски: reality television). Същественото тук е, че се показват обикновени хора, а не професионалисти. Този вид предавания започват бурно развитие от 2000 – та година, от когато започват предаванията Биг Брадър и Сървайвър, въпреки че тези предавания се правят с предварително режисиране и умишлено създавани извънредни ситуации.

 

Скритата камера по начина на действие може да бъде няколко вида. Например пасивни камери, които са неподвижни и проследява обичайният живот на даден субект. Те се наричат „fly on the wall“ букв.- „муха на стената“ – англ., или „cinéma vérité“ –френски. Друг тип скрита камера е такава, която следи субекта в неговото динамично развитие. Последният вид скрита камера разкрива смешни страни от всекидневният живот в подставени ситуации. Но такъв род камери дават и реални неща и истини от живота.

 

Чрез скрита камера не се правят само шоу програми. В много случаи скрита камера се използва за политически цели, за дискредитиране на политически противник, чрез компрометиране на нежелани негови действия или изказвания.

 

Скрита камера беше причината да бъде дискредитиран Иван Славков и да бъде изключен от МОК, а по-късно и като председател на БОК. През 2004 година скрита камера на Би Би Си засича Славков със сърбина Горан Такач при водене на преговори с фиктивни лобисти за осигуряване кандидатурата на Лондон за олимпийските игри.

 

Чрез скрита камера може да се проследява работата на служителите в офис, за подобряване на производствена дисциплина, да се следи за нарушения на водачи на МПС, при спортни състезания, за икономически шпионаж.

И нека да завърша с един анекдотичен случай. Извършва се икономически шпионаж на високо технологична продукция. Камерата заснема изделието, върху което случайно е попаднало чуждо тяло. Откраднатият модел започва да се произвежда от конкурентната фирма, но във всички изделия присъства това напълно ненужно тяло, което спира производството на продукта.