Тиганите с незалепващо покритие

3
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Най-добрите тигани с незалепващо покритие са керамичните. Керамиката е един от малкото материали, който е естествен и не влияе негативно на здравето ни.

Това е така, тъй като той е на глинена основа. Керамичните тигани са следвани от тефлоновите, доста по-широко разпространени.

Казват, че единственото необходимо на един любител готвач, са четири тигана: голям и дълбок, малък и дълбок, тиган за палачинки и уок. Пред всеки обаче застава въпросът с какво покритие да са тези тигани.

Дилемата е дали те да бъдат с тефлоново или керамично покритие.

В последните години многократно се дискутира темата за вредните тефлонови тигани и няма да я разясняваме отново. Простият ни съвет е, ако тефлоновият ви тиган е вече одраскан – хвърлете го! Нека разгледаме по-отблизо тиганите с керамично покритие.

Както беше споменато, керамиката е на глинена основа, поради което не вреди на здравето ни.

За разлика от него в състава на тефлоновото покритие се включва PFOA или перфлуороктанова киселина – химикал, използван и при други незалепващи и устойчиви на ръжда покрития, чиито високи нива на съдържание могат да доведат до заболявания като рак, до поражения на червия дроб, дефекти при растежа и нарушения в имунната система.

Освен това керамичните съдове издържат на нагряване до 450 градуса. За сравнение – препоръчителната максимална температура при тефлона е 190 градуса, като след 260 градуса тефлонът започва да отделя токсични материали.

Тефлоновите тигани са с най-добро незалепващо покритие, но за сметка на това с тяхната употреба поемаме риск за здравето си. Компанията, патентовала тефлона, е предприела стратегия за смяна на покритието с безвредно.

Единият от вариантите е керамичното. Поради това керамичните тигани са много по-добър избор, когато си купувате съд за готвене.

Друго предимство на керамичното покритие е, че е по-издръжливо и дори да се надраска, това не променя качеството на съда. Освен това при тези съдове не се наблюдава износване.

За сравнение, надрасканата тефлонова повърхност значително повишава риска от отделяне на вредни газове при високи нагрявания.