Арганово масло

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Арганово масло е специално масло, което се извлича от семената на аргановото дърво, произлизащо от югозападните части на Мароко. Аргановото дърво /Argania spinosa/ расте в Африка от хиляди години, а археологически данни сочат, че хората извличат маслото му от векове. Аргановите дървета развиват усукани и чепати дънери и клони.

Имат дълбока коренова система, която им позволява добре да се адаптират спрямо суровите условия на пустинята. Когато дървото е добре разположено може да живее стотици години. Ражда малки цветове през месец април, които са последвани от плодове, наподобяващи външния вид на лайм.

За да се извлече арганово масло е необходимо да се премахне външния слой от месестата част на твърдо семе, което трябва да се счупи, за да се стигне до семената, намиращи се вътре. Месестата част съвсем не мирише приятно, а и не е много вкусна. Обикновено се използва за храна на животните.

Традиционно жените произвеждат арганово масло, които първо са изпичали семената, отделящи вкусен и богат аромат, а след това ги смилали на ръка, за да се добие арганово масло. Получената смес подлежи на пресоване, за да се получи възможно най-много масло.

Състав на арганово масло

Арганово масло е с високо съдържание на витамин Е и наситени мастни киселини. Невероятните му качества се обясняват с изключителния химичен състав. Мастните киселини в аргановото масло са линолова киселина, палмитинова киселина, олеинова и линолова киселина. В състава му влизат още стероли, стигмастерол, сквален, полифеноли и тритерпин алкохоли.

Аргановото масло е богато на витамин А. В състава му са открити вещества от типа на фунгицидите и антибиотиците, които способстват за подобряването на храносмилането, циркулацията на кръвта и повишаването на защитните сили на организма.

Избор и съхранение на арганово масло

Когато купувате арганово масло трябва да сте сигурни, че купувате оригинален продукт, защото се срещат много продукти, носещи етикета арганово масло, но всъщност не са. Те не носят никаква полза.

За оптимални резултати използвайте арганово масло в неговата чиста и натурална форма. За съжаление аргановото масло с козметични цели е скъпо, факт, който се обуславя от ограничените количества. Цената му варира между 20 и 30 лв за 50 мл. Маслото трябва да се съхранява в хладилник.

Арганово масло в кулинарията

Аргановото масло има лек и много приятен привкус на орех. То е част от традиционната кухня на мароканците. Берберските жени го използват в традиционни ястия като кус кус и различни видове сладкиши.

Качествата на аргановото масло в козметиката и кулинарията са добре познати на Западния свят, но малко са хората, които знаят, че маслото извлечено от семената е ключов компонент на здравословното хранене.

За да има максимален ефект, маслото от арган трябва да се консумира сурово, защото кулинарната обработка намалява полезните му свойства. Поради високата цена, аргановото масло се използва предимно за дресинг на салати или за топене на хляб.

Арганово масло в козметиката

Аргановото масло е широко застъпено в козметиката. Много често се използва за хидратиране на кожата, смята се, че забавя процесите на стареене, предотвратява появата на бръчки, стрии и други кожни дефекти.

За хидратиране арганово масло може да се използва по цялото тяло, включително областта около очите. Малко количество от аргановото масло е достатъчно да покрие големи участъци и не стои мазно.

Смята се, че арганово масло прави бръчки по-малко забележими. Поради естествените си лечебни качества, аргановото масло се използва за третиране на различни заболявания по кожата като екзема и псориазис. Аргановото масло може да се използва като масажно олио за намаляване на възпаление и болка, причинени от мускулни и ставни неразположения. Смесено с лимонов сок, аргановото масло се използва за заздравяване на кожички и чупливи нокти.

Аргановото масло веднага се усвоява от косата, прониква в корените и придава еластичност на увредената и суха коса. Благодарение на бързата абсорбация, аргановото масло прониква в корените и възвръща естествения блясък на косата.

Аргановото масло хидратира косата по естествен начин и я подхранва с витамин Е, който подпомага възстановяването и обновяването на косата. Съдържащите се сапонини в аргановото масло поддържат кожата мека и гладка, а стеролините предпазват от екземи и възпаления. Рани, изгаряния и драскотини изчезват бързо след намазването с арганово масло.

Един от най-добрите начини за използване на аргановото масло срещу бръчки е нанасянето му на чисто лице, вечер преди лягане. За целта се слага малко от маслото върху дланта, разтрийте и нанасете върху кожата на лицето, врата и деколтето с меки масажиращ движения.

Върху чиста коса нанесете малко количество арганово масло. За по-дълбоко подхранване се намазва скалпът и косата в дължина. Главата се завива с найлонова шапка, оставя се да престои около 20-тина минути, след което косата се измива.

Ползи от арганово масло

Консумацията на арганово масло носи редица ползи за здравето. То стабилизира нивата на холестерола, бори се със затлъстяване, неутрализира действието на свободните радикали, стимулира клетъчния обмен, подпомага чернодробните функции, съдържа антираковото вещество скотенол.

Аргановото масло стимулира мозъчните функции и повишава концентрацията на сперматозоидите. Относно козметичните ползи, аргановото масло помага за придаване на обем и жизненост на косата; за изглаждане на бръчките и подхранване на сухата кожа.

Противодейства на стареенето и изсушаването на кожата, подобрява усвояването на хранителни вещества от клетките.