Лечение на диария | Afya.bg

1
Добави коментар

Диарията е често изхождане на воднисти изпражнения, което обикновено изчезва от само себе си след няколко дни, тъй като имунната система се справя с инфекцията.

Най-честата причина  за диария са хранителните натравяния и неспазването на добра лична хигиена.

За облекчаване на симптомите на диария ви препоръчваме следното:

1.       Приемайте много течности.

Честото изхождане и обикновено съпътстващото диарията  повръщане, водят до дехидратация на организма. Симптомите на дехидратация са сънливост, сухота в устата и езика, незначително количество урина, стъклен поглед, липса на тургор на кожата. Особено опасна е дехидратацията при децата.

Дори и да имате повръщане, трябва да се приемате вода на малки глътки на кратки интервали от време. По-добре да  приемете малко количество вода, отколкото да не приемете никакво.

За намаляване на симптомите на дехидратация и възстановяване на баланса на солите и водата в организма, ви препоръчваме прием на сашета като Хидратин алфа и Стоперол хидра.

Разтворите против дехидратация не са предназначени за лечение на диария. Те компенсират обезводняването и възстановяват електролитния баланс в организма, който се нарушава при диария и повръщане.

 

2.       Хранете се ако ви е възможно.

Консумирайте предимно въглехидратни храни като препечен хляб, макаронени изделия, ориз, картофи и зеленчукови супи. Не добавяйте никакви други подправки освен сол, за да не раздразните допълнително червата. Приемането на сол ще ви помогне за задържане на вода и облекчаване на дехидратацията.

Не консумирайте млечни и сладки продукти. Избягвайте мазни и тежки храни.

 

3.       Можете да вземете таблетки с лоперамид като  Imodium, Lopedium, Stoperan.  Те предизвикват забавяне на движението на съдържимото в червата. Лечението с тях е до 3 дни и строго трябва да спазвате начина на приемане, описан в листовката.

 

Не приемайте лоперамид, ако имате кървави изпражнения и висока температура. Незабавно потърсете лекарска помощ. 

 

Не давайте на детето си лоперамид без консултация с лекар.

Много често лекарствата за лечение на остра диария предизвикват запек, което означава задържане на отрови в организма ви. Като алтернатива препоръчваме приема на дъвчащи таблетки Ре-комфорт, които освен, че благоприятно повлияват чревната флора, подпомагат и борбата с инфекцията. Съдържащите  се в тях активни съставки се закрепват към стената на тънките черва  много бързо след приема им и  по този начин предотвратяват разпространението на патогени в чревния тракт и помагат за бързото спиране растежа на болестотворни микроорганизми. Приемът на Ре-комфорт не изисква допълнителен прием на пробиотици.

 

4.      Вземете пробиотици за по-бързо възстановяване на чревната флора и изграждане на имунитет. Приемайте пробиотика винаги самостоятелно с 1-2 часа разлика от приема на другите лекарства.

 

5.       За облекчаване на болките в стомаха, температурата и главоболието може да приемете парацетамол.

 

           Не забравяйте, че най-лесния начин да не получите храносмилателно разстройство, е добрата лична хигиена.

           Приучвайте децата да мият редовно ръцете си и най-вече преди хранене.

           Всички плодове и зеленчуци трябва да се измиват внимателно и обилно.

           Да се яде само храна, която е съхранявана правилно.

 

Шуслерови соли при разстройства

Основни соли:

ШС №3 Ferrum phosphoricum – регулира чревната моторика (затрудненото движение на чревните въси намалява резорбцията на течности и се появява диария).Преди и след обяд по 3-4 табл.

ШС №4 Kalium chloratum – укрепва базалните мембрани, има роля във втори стадий на възпалението; при слуз в изпражненията със сиво-бял цвят. Преди и след обяд по 3-4 табл.

В зависимост от оплакванията и характеристиката на дефекациите, наличие или не на кървене, трябва да се приложат и други соли:

 Спазми и колики — ШС №7 Magnesium phosphoricum като “гореща 7-мица”

 Пенести изпражнения с гнилостна миризма — ШС №5 Kalium phosphoricum

 Воднисти слузести изпражнения, с разраняване на лигавицата — ШС №8 Natrium chloratum

 Зеленикаво-воднисти изпражнения с кисела миризма — ШС №10 Natrium sulfuricum

 Жълто-зеленикави изпражнения, особено при малки деца, кисела миризма — ШС №9 Natrium phosphoricum

 Тъмни, тънки изпражнения, със зловонна миризма – ШС №6 Kalium sulfuricum

 Хронична зловонна миризма, воднисти изпражнения — ШС №2 Calcium phosphoricum

В остри случаи таблетките се редуват.

» ШС №9 Natrium phosphoricum и ШС №10 Natrium sulfuricum участват в биохимичните цикли на мастната и въглехидратната обмяна, активират екскрецията на продуктите на обмяната.

» ШС №5 Kalium phosphoricum подобрява белтъчната обмяна, редуцира газообразуването и ограничава бактериалното разлагане.

» ШС №11 Silicea подобрява перисталтиката.