Липса на химични елементи – признаци

149
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

В този материал на FLORIST от форумите FlowersNet.info са обяснени основните признаци за недостиг на основните химични елементи чрез много снимков материал.

Не всеки път когато се появи жълто листо, е виновник азота. При реална липса на този елемент листата по цялото растение пожълтяват, и не само отделни такива. Вероятно е необходимо да обясня нещо по този повод.

В случая е важно да уточня че всички растения функционират по един и същи начин. Приемат химичните елементи, къде от въздуха, къде от почвата, метабилизират ги, изграждат своя организъм и т.н. Всички тези процеси обаче се контролират от фитохормони, и не от самите минерали. Такива са примерно цитокинини, ауксини, етилен, индулил-бутрикова киселина, и т.н., да не ги изброявам че са един билюк.

Сега е необходимо да спомена и думата СТРЕС, която не е определение само за нашия живот, но и за растенията. Стресът при тях започва винаги от корените. Прекалено вода в субстрата, засъхване на същия, липса на кислород, ниски температури, висока концентрация на соли, неадекватно pH, и др. са фактори които го предизвикват. От друга страна, именно там в корените, се образуват едни от най важните хормони-цитокинини, които активират вегетативните пъпки, и подтискат активността на други хормони. Такъв „друг“ примерно е етилена, който се явява като хормон на застаряването. Именно при стрес неговата концентрация се увеличава. По негова причина окапват листата, активира ce цъфтежа, абортират пъпките, ускорява узряването на плодовете, при по голяма концентрация „изгаря“ клетките при което се получават в последствие атаки от фитопатогени, и т.н.
Значи като разглеждах листата от снимката която си пуснала мисля, че беладжията в тази история е именно този хормон – етилена. С една дума капят от застаряване. Защо застаряват? Bероятно им е дошло времето, или растението е прекарало някакъв тип СТРЕС.

Листата от Калатеа са също „стреснати“. Завивайки се се предпазват от излишна загуба на вода. За тези видове е необходимо висока въздушна влажност, и топлина. Захлупи ги с нещо! Тиган, тенджера, кофа, и пр. не стават! Казвам ти го, защото съм пробвал вече.

Азот N

Този елемент е жизнено необходим за изграждането на протеини, с което спомага за изграждането на клетките. Азота е много лесно разтворим в субстрата, от което е необходимо да се внася постоянно поради опасност от лесно измиване чрез поливките. Амонячната(NH4+) му форма се задържа малко по устойчиво, за разлика от нитратната(NO3-), но въпреки това се характеризира с известна неустойчивост.
Липсата на този елемент се проявява по растенията със забавен растеж, и видимо цялостно пожълтяване на листата. При по екстремни ситуации по краищата на листата се появяват некротични засъхвания. Липсата на азот може да бъде афектирана от липса на молибден, който елемент служи като катализатор в процесите на усвояването му.

Фосфор F

Влиза в състава на молекулите на клетъчните мембрани, и транспорт на енергия в растението като цяло. Също влиза активно в образуването на цветовете и семената, и оказва влияние в образуването на меристемна тъкан във вегетативните центрове на растежа.
Нуждите за растенията са в порядъка на 1/5-1/10 от тези на азот, или калий.
Този елемент е много слабо подвижен в субстрата.За разлика от почвата, вътре в растението е много лесно подвижен, поради което при липса се проявява и по старите листа. Първият признак при неговата липса е загуба на блясък по листата, и по нататъшно появяване на пожълтяване, или почервeняване по нервите на листата. Връхните листа добиват червеникав отенък. В същото време връхните листа, и връхните корени намаляват своя размер.

Калий К

Този елемент е свързан с метаболзма на въглехидратите, и се свързва с образуването на цветове, и плодове. Спомага за по добро издържане на растенията в екстремни климатични ситуации, и зимен покой.
Сравнително устойчив елемент в субстрата, и лесно подвижен в растителния организъм.
Проявява се по листата с пригори по старите листа, и е подобно както при прекалено количества на соли в почвата.

Калций Ca

Този елемент играе роля за образуване на клетъчните стени, която характеристика придава по голяма здравина, и устойчивост на растенията. Транспортира различни хормони, и най вече служи за поддържане на йонния баланс в клетъчния сок, предпазвайки организма от прекалено присъствие на други елементи.
Много слабо подвижен както в почвата, така и в растението.
Признаците за неговата липса се проявяват основно по горните листа, и корените. Появяват се върхови засъхвания, и слаба коренова система.

Сяра S

Този елемент влиза в процесите на биосинтез на хлорофил, аминикиселини, и др. оказващ директно влияние върху метаболизма на растенията. Много слабо подвижен в растението. Липсата в почвата е рядко срещано явление.
Проявява се по листата с цялостно пожълтяване, подобно при липса на азот, и по често по младите леторасти.

Магнезий Mg

Един от компонентите в молекулата на хлорофила, и участва в метаболизма на фосфора.
Липсата му се характеризира с хлороза най вече по старите листа, с характерна по зелена част около централните нерви.

Желязо Fe

Една от най срещаните хлорози.
Този елемент основно влиза в процеса на синтез на хлорофил, и е съставна единица на голям брой ензими.
В почваата е много неустойчив, и се влияе до голяма степен от стойностите на pH.
Проявява се с типична хлороза между нервите на листата, подобна на тази при магнезий, с разлика на това че се среща първо по младите леторасти.

Манган Mn

Влиза в композицията на зелените пигменти, способстващи за улавяне на светлинната енергия, участва в процеса фотосинтеза, и е част е от състава на различни ензими.
Първоначално се проявява като хлороза между централните нерви както по младите така, и по старите листа в зависимост от вида растение. В следствие е възможно да се появят некротични петна, и дори окапване на същите.

Цинк Zn

Компонент на важни ензими влизащи в метаболизма на растенията като катализатори на различни процеси (биосинтез на ауксини, дезхидрогеназа, глюколаза, синтез на алмидон, и др).
Проявява се като намаля междувъзловото разстояние на леторастите, и размерите на листата. Краищата на листата се деформират, и понякога се появява хлороза между нервите.

Бор В

Спомага в метаболзма на въглехидрати, фосфор, нуклеинови киселини, изграждане на клетъчните стени, синтез на протеини.
Симптомите са различни при всеки вид. По корените често се забелязва загиване на определени зони, и по върховата чест на короната отделни леторасти засъхват. По вътрешните части на клонки,или корени се забелязва загниване. Листата получават различни белези като- надебеляват, получават прекален блясък, накъдряне, некротични петна, или неравномерна хлороза.

Мед Cu

Влиза в състава на доста ензими в растенията, както и при метаболизма на азот, глюкоза, протеин, и влияе на припроцеса транспирация.
Признаците за неговата липса са по младите листа, които се завиват, и добиват тъмно зелен цвят. Забелязват се често и некротични петна. Сравнително рядко се появява липса на този елемент.

Молибден Mo

Най важното значение на молибдена е участието му в два ензима-нитрогеназа, и нитрато редуктаза, чрез които се оказва влияние в метаболизма на азота.
Проявява се с първоначално появяване на хлороза между нервите на листата. Първо по старите, и след това в прогресивна форма до най младите листа. Понякога листата по краищата се деформират, изкривяват, и дори е възможно поява на некротични петна. Почти еднакви признаци както при липса на азот.
Много често срещано явление при Poinsettia.