Кокинов съжалявал, че е гостувал на Бойко Борисов в Банкя

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

И.д. градски прокурор на София Евгени Диков се е виждал няколко пъти с Николай Кокинов след скандала със записа от Банкя. “Той идва тук, подаде молба за отпуск. Виждахме се и във връзка с образуваните срещу него дисциплинарни производства. За да му връча копия от материали по тях, изпратени от ВСС”, разказва Диков пред “Труд”.По думите му, Николай Кокинов съжалява, че е отишъл при Бойко Борисов в Банкя. “Оказал се в неподходящо време на неподходящо място. Изглежда е бил изненадан, като е отишъл у Борисов, че там е бил и Мирослав Найденов”, смята Диков.

Според него, много трудно ще се разбере кой е направил записа. “Само въз основа на един незаконен запис (който може и да е манипулиран) и на обясненията, снети от участниците в разговора, не могат да се повдигнат обвинения срещу тях”, обясни той. Самият той не вижда основание за търсене на наказателна отговорност. По-скоро е морално укоримо, че Кокинов дава адвокатски съвети, а е магистрат.

Диков обясни, че няма намерение да участва в конкурса за градски прокурор. Предпочита да се върне във Върховна касационна прокуратура. Той посочи, че винаги когато се смени властта има бум от сигнали срещу бившите управляващи. “Току-що дойде сигнал от г-жа Фандъкова за злоупотреби с обществени поръчки в общински фирми – за 500 000 и 1 500 000 лв.”, разкри той.

“Шест пъти Цветанов пише “не!!!” за прилагането на 6 СРС-та, поискани от прокурор и разрешени от съдия. Това е недопустимо по Закона за СРС и действащата нормативна уредба”, уточни Диков по отношение на второто обвинение срещу бившия вътрешен министър. Решението на Конституционния съд, на което Цветанов се позовава, е от времето, когато действал старият НПК, т.е. то е неприложимо към новия НПК от 2006 година.

Прокуратурата чака резултатите и от експертизата, която трябва да докаже дали Радко Димитров, по-известен като Радо Отвертката, наистина е унищожил записите, направени със скандалните крайслери на МВР.

Според Диков, Мирослав Найденов няма връзка с делата за подслушване на Цветанов и едва ли би могъл да добави някаква ценна информация като показания. Той добави, че е възможно да има нови обвинения срещу Цветан Цветанов, “ако излезе нещо от проверката на оперативните дела в архива на МВР и ГДБОП. Три екипа по заповед на главния прокурор проверяват тези дела. Продължава и проверката по случая с бебето от Горна Оряховица. Възможно е и там да има данни за престъпление”, обясни и.д. градски прокурор.

Колкото до случая с бюлетините в Костинброд, той посочи, че не са намерени бусове с двойни дъна. “Но помислете, стотици хиляди бюлетини са отпечатани. Сигурни са били предназначени за някъде. Едва ли някой бизнесмен ще си позволи да харчи хиляди левове, за да произвежда някакъв никому ненужен резерв”, смята той.

Всеки ден в прокуратурата постъпва поне по един сигнал срещу Волен Сидеров. Решение от 1992 година позволява на всеки политик да говори каквото си иска, защото това е “политическо говорене”. “Така или иначе ние образуваме предварителни проверки по всеки сигнал срещу Сидеров. Ако попаднем на данни за престъпление, няма пречка да образуваме досъдебно производство и главният прокурор да поиска имунитета му”, заяви Диков. /БЛИЦ