Наемане на продавачи – интервю за работа – [видео]

3
Добави коментар
BizBlog.BG
BizBlog.BG

Наскоро гледах един доста свеж и забавен индийски филм (спокойно – няма и грам типични боливудски блудкавини) – „Rocket Singh: Salesman of the Year“. Много забавен филм за това как един малко заблуден студент тръгна да става продавач и как стигна до собствен бизнес.

В този филм има една много добра сцена – интервю за работа на продавач:

Забележете отношението на интервюиращия към кандидата. Никакво ръкостискане, силен формализъм. Това не е случайно. В доста фирми специално се набляга на такъв подход – като идеята е „Прекалено много сте желаещите, докажете, че трябва да хабя мое време за Вас“. целта е да допълнително да се мотивира кандидата. Естествено този подход не работи навсякъде, но в някои фирми има успех.

Вижте каква е първата задача към кандидата -“Продай себе си“. Щом искаш да станеш продавач – трябва поне да можеш да продадеш себе си като добър кандидат за работа. Няма да повярвате колко много кандидати за такава работа не могат да го направят.

Втората задача е направо класика в жанра – „Продай ми този молив“. Това много стар и ефективен начин за проверка на кандидата. Идеята е не само да се види как кандидата ще продаде химикала, а по-скоро неговото поведение и реакция в неочаквана за него ситуация. Доста голяма част от кандидати се „чупят“ на тази задачка – започват едни „ами как„, „не мога така„, „сега не съм готов“ и други подобни.

Такава е и първата реакция на главния герой. Е, трябват му само няколко секунди да се сети какво всъщност се чака от него и той започва да продава – при това с голяма страст.

В един момент малко се увлече, но е бързо поправен от интервюиращия – „Най-важното в продажбите НЕ са лъжите“

Като цяло не е успял да впечатли интервюиращия, но за негов късмет собственика за фирмата е станал свидетел на неговите опити да продаде химикала. Който решава да го наеме, не обръщайки внимание на низките оценки от дипломата – „Продажбите не се оценяват с оценки, а по резултатите от баланса“. Това си е самата истина.

Ако темата за наемане на продавачи Ви е интересна – вижте повече ето тук – Ефективен процес за наемане на търговски персонал

Ако имате опит в наемане на продавачи – моля споделете Вашият опит.