Остров Корфу – един земен рай (Corfu)

85
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Остров Керкира, известен като Корфу, е различен от стотиците гръцки острови в Егейско и Средиземно море. Тук няма да намерите нощния живот на Миконос или очарованието на Санторини, но може да вкусите и от двете, макар и в по-малка степен. За сметка на това ще се насладите на неповторимата романтика на малките планински селца с красиви частни вили, ще потанцувате в ритъма на сиртаки в традиционната гръцка таверна, ще се удивите от мирисът на миртовите и лимоновите дървета и ще се впуснете в море от венециански, гръцки, английски и византийски исторически паметници.

Керкира, вторият по големина от седемте Йонийски острова, може да ви погълне с красотата си. Зеленината на маслинените дървета, златистият цвят на плажовете и прозрачните води в заливите са гаранция за една незабравима почивка. Както почти всеки гръцки остров и този носи със себе си част от древногръцката митология. Според легендата Посейдон бил влюбен в Керкира, дъщерята на речния бог Азопос и речната нимфа Менопе. С помоща на Зевс я отвлича и я завежда на безименния до тогава остров. В израз на любовта си той кръщава острова на нейно име. Те имат син – Феак, откъдето идва и наименованието „феаки“-коренните жители на острова, които се споменават в „Одисея“ на Омир.

Историята на острова преминава през няколко периода. Другото име на острова – Корфу идва от византийски времена от думата Корифи- връх, заради издигащият се над града акропол. От думата Корифи произхожда названието Корфу известно по цял свят. Знае се, че островът е бил населен още през 800 г.пр.Хр.

Забележителностите на острова са изключително много, но някой от тях заслужават определено внимание.
Корфу има площ 641 км2, дължина 58 км и широчина 27 км в най-широката си част. Северната му част е планинска, а южната е заета от равнини. Над всички се извисява връх Пантократор с неговите 906м. Столицата на острова е Корфу Таун. Старият град е най-големият средновековен комплекс в Гърция, който включва византийски църкви, венециански стълби и множество фонтани. Керкира има две крепости – едната е византийска, преустроена и укрепена от венецианците през 1546, а новата (Бреговата) крепост е построена през 1576г. за защита от турските набези. Една от най-големите забележителности на града е площад „Спианада“, а в църквата „Св.Спиридон“ се пазят мощите на светеца, покровител на града. Спирос (гръцкото на Спиридон) е и най-често срещаното име на острова.

Други добри туристически обекти са музеят на Азиатското изкуство, Английската църква, Археологическият музей, дворецът „Св. Михаил и Георги“,  изграден с камъни от остров Малта за резиденция на гръцките крале, архитектурният ансамбъл „Листон“ – копие на парижката улица „Риволи“, построен от същия инженер Лесер.

Само на 9км от столицата се намира Ахилео – лятна резиденция на австрийската императрица Елизабет, съпругата на австрийският крал Франц Йозеф I. Дворецът представлява огромна вила с множество статуи на гръцки богове и богини, красиви градини и гледка, която няма да забравите никога. Носи името на Ахил, като негова статуя е поставена в центъра на голямата градина. Дворецът е построен през 1890 г. от италианския архитект Рафаело Карито.

На около 26км от столицата се намира Палеокастрица – най-красивото кътче от острова. Тук са красивите заливи, кристално чистите води с променящи се цветове, най-красивите плажове и залези. Над всичко това се издига манастирът „Пиги“ с красивия си двор с много палми, цветя, осветени фонтани и аристократични пауни. Построен е през 1225 г. и реставриран в края на XVIII и началото на XIX век. Тази панорама се вижда най-добре от хълма край с. Лаконес, наречен още Балконът. Тук дъхът ти наистина може да спре от толкова природна красота и великолепие. Според легендата на мястото на Палеокастрица се намирал древният град Алкинос, столица на феаките. По тези брегове бродил Одисей, запленен от приказния остров и Нафсика. Когато корабът, на който отплавал за Итака, се завърнал отново тук, разгневеният Посейдон го вкаменил и днес скалата в морето е известна като „каменния кораб“.

Канони е мястото, където е разположено международното летище на Корфу. Оттам тръгват и морските таксита за Пондикониси (Мишият остров), където се намира древен манастир. На него е построена църквата Пантократор (11в.).

В малкото селце Сидари се намира един истински природен феномен. Пясъчните канали, образувани от морските води представляват изумителна гледка на която може да се наслаждавате с часове. Местните наричат тези канали с общото име „Каналът на Любовта“. В близост до Сидари се намира и селцето Ангелокастро. Местните вярват, че ако двама влюбени се изкачат на най-високата точка на планината и застанат с стиснат ръце за 15 мин те никога няма да се разделят.

Кухнята на острова е изключително интересна и разнообразна. Тук може да намерите всички азиаски, италиански и гръцки ресторанти, но местните специалитети не са за изпускане. Такива са блюдата „sofrito“ (тънки ленти телешко с чеснов сос и бяло вино), „pastitsada“ (телешко с макарони и доматен сос), „bourdeto“ (варена риба с лучен сос и подправки). Само тук и в Сицилия виреят дървета с кум-куат – плод, приличащ по фурма и вкус на мини портокал – пренесен е на острова през 1924 г. от Япония. От тях се прави прочутия ликьор и различни видове сладки.

Множество известни личности са живяли и творили на Корфу. Такива са италианският писател Джералд Даръл, Антонио Вивалди, Вики Леандрос и др. Тук е роден Принц Филип, съпруг на британската кралица Елизабет Втора, но безспорно най-интересната личност е Джакомо Казанова, живял тук като венециански войник.

Но нещото с което е свързан Корфу не са плажовете, залезите, дворците и пр.Т ук се празнува един по-различен Великден. Смята се, че тук е най-пищното празненство в цяла Гърция. Празненствата започват от Велики Петък с пищно шествие по улиците.

Корфу е остров различен от всички гръцки острови. Духът, който ще усетите тук е незабравим. Затова и Корфу е една от най-посещаваните туристически дестинации в целия свят. Посетете го и вие!