Жилищата в Обединеното кралство през юли поскъпват до нов рекорд

2
Добави коментар

Цената на къщите в Обединеното кралство през юли достигна рекорд, по данни на онлайн имотния портал Rightmove, който удвоява прогнозата си за ръста в цените за 2013, до 4%, спрямо досегашната прогноза за повишение от 2%.

Средната офертна цена на имотите е вече 235 658 лири (271 000 евро), сочи Rightmove. Това е повишение от 0.3% спрямо юни и от 4.8% спрямо година по-рано.

В парично изражение за година средната цена на жилище се е покачила с 11 561 лири.

Това прави юли седмият пореден месец на поскъпване на жилищата излизащи на пазара и втори пореден месец на ценови рекорд. Цените в столицата все още показват най-голямо нарастване, като са се покачили с 12% спрямо юли 2012.

„Пазарът се облагодетелства от „натрупване на маргинални ръстове“, при които постепенните подобрения при ред ключови пазарни „двигатели“ се натрупват и бавно, но сигурно увеличават инерцията“, казва Майлс Шипсайд, директор и анализатор за жилищния пазар на Rightmove.

„Лондон ще продължи да изпреварва останалата част на страната, като очакваме и Югоизтокът, основният облагодетелстващ се регион от „разпростирането“ на столицата, да отчита силна инерция, благодарение на дефицита в предлагането. Офертните цени в момента в столицата са с 29% над нивата отпреди пет години, в сравнение със само 7% в Югоизтока и 5% за цялата страна“.

Прогностичното имотно проучване на фирмата, при което са анкетирани 25 000 респондента, показва очакване у 62% от тях, че имотите след година ще са по-скъпи от сега, при 31% които бяха на това мнение преди година.

Етикети:
, , ,