Робот срещу плевелите

2
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

 
1
2
3
4
5

(2 гласа, оценка 5.00 от 5)

В Дания са създали и изпитали специални роботизирани системни решения за борба с плевелите.

От една страна хербицидите са вредни както за околната среда, така и за хората. От друга – те просто са необходими, защото са най-ефективните средства за борба с вечно присъстващите плевели. Експертите твърдят, че ако оставим плевелите без контрол, то загубите на реколтата ще бъдат над 50%.

Теоретично тази дилема е решима – например, може да се намали количеството на внасяните хербициди. В днешно време третирането засяга цели области, дори и такива участъци, където практически няма плевели. Защо тогава да не се промени тактиката и вместо масивни удари срещу врага, не се премине към точна стрелба?

Не става дума хората да се разхожда из нивите и да плевят или пръскат техни отделни части – това е неефективно от икономическа гледна точка. На международен симпозиум по обсъждане на перспективите за интелигентни автономни машини (Intelligent Autonomous Vehicles Symposium), който се проведе в Австралия в град Голд Кост (Gold Coast) от 26-28 юни 2013 г. бе представена специална система, състояща се от летящи и наземни роботи, които могат да вземат решения за проблемите с плевелите.

Разработчиците на системата от датския университет Олборг (Aalborg Universitet) се шегуват: тук всичко е като на война. Първо трябва да се направи разузнаване – за целта във въздуха се издига безпилотен самолет. Благодарение на специална светочувствителна камера, базирайки се на различията между цветовете на растенията, той записва местоположението на врага (плевелите) и предава изображения в център за обработка на данните. Информацията се анализира, въз основа на което робота получава нова задача: да се извърши по-задълбочено повторно разследване.

Безпилотният самолет посещава всички „заразени” райони, провеждайки по-подробни изследвания, след което започва „наземна операция” – към врага се насочва робот, който провежда „прочистване”, което означава обработката на плевелите с хербициди. Всички тези процедури продължават автоматично, докато от нивата не изчезнат всички плевели. Човек трябва само да задава границите на района и да контролира процеса.

Практическо тестване на системата е било извършено в Дания, при „спасяването” на полета със захарно цвекло от известният и трудно изкореним враг на културните растения паламидата (Cirsium arvense). Резултатите са били доста успешни. Сега експертите планират да се добавят още сензори на безпилотните летателни апарати, за да може да се наблюдава нивото на плодородието на почвата, да се контролира растежа на растенията, а дори и да се откриват нашествия на насекоми-вредители.